Hejtman Netolický: Protidrogový vlak ukazuje dětem, o co je mohou připravit drogy a alkohol

22.11.2018 8:39

Od pátku do pondělí mohli cestující na pardubickém hlavním nádraží vidět na třetím nástupišti nezvyklý stříbrný vlak, který místo běžných cestujících vítal žáky základních a středních škol.

Hejtman Netolický: Protidrogový vlak ukazuje dětem, o co je mohou připravit drogy a alkohol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Důvod je prostý. Jedná se o Protidrogový vlak, který vyrazil na turné po českých, moravských, ale také slovenských městech. S projektem a jeho dalším pokračováním se seznámil také hejtman Martin Netolický, který v rámci regionu převzal nad projektem záštitu. Cílem projektu je varovat děti před rizikem alkoholové a drogové závislosti interaktivní a multimediální formou.

„Prevence není nikdy dost, a proto vítám jakýkoliv smysluplný projekt, který se snaží dětem a studentům pokud možno interaktivní a přitažlivou formou vysvětlit rizika spojená s užíváním alkoholu, kouřením, ale také drogami, které jsou bohužel ve společně relativně snadno dostupné. Obdobné projekty spojené se zkušenostmi drogově závislých nebo těch, kteří se závislosti zbavili, jsou pro studenty z mého pohledu daleko přínosnější než výklad učitele před tabulí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do budoucna se chceme s organizátory bavit o možném rozšíření projektu do dalších měst našeho kraje, protože v letošním roce se jedná pouze o Pardubice a Přelouč. Jsem také přesvědčený, že by samotná města měla mít zájem o tento projekt, jelikož je vhodný kromě středních škol také pro druhý stupeň základních škol,“ doplnil hejtman.

Projekt REVOLUTION TRAIN rozšiřuje dosavadní přístupy k primární protidrogové prevenci. Multimediální vlaková souprava je unikátním nástrojem, který přináší novou formu všeobecného preventivního programu skrze interaktivní a zážitkové vzdělávání. Cílem vlakového programu je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů efektivně zapůsobit na návštěvníka vlaku, na jeho pohled na legální i nelegální drogy, závislosti a inspirovat jej k pozitivním životním volbám. Součástí projektu jsou návazné programy a sběr anonymních dat, která pak mohou jednotlivá města využít pro tvorbu koncepcí protidrogové prevence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích