Hejtman Netolický: V kauze Slatina se nenecháme vydírat, zvážíme protižalobu

06.01.2016 17:34

Aktuálním stavem a dalším postupem ve věci nelegálního muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta se dnes na svém jednání zabývala Bezpečnostní rada Pardubického kraje, kterou svolal její předseda hejtman Martin Netolický. Ten na následné tiskové konferenci seznámil přítomné novináře s dalšími kroky Pardubického kraje.

Hejtman Netolický: V kauze Slatina se nenecháme vydírat, zvážíme protižalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Byli jsme vyzváni právním zástupcem společností ze Slatiny k omluvě a finančnímu plnění v celkové výši 1,8 milionu korun za mé vyjádření ze setkání s občany Králíků. Tuto výzvu jsme samozřejmě odmítli a argumentaci, proč jsme tak učinili, si případně necháme k soudu. Já osobně však po konzultaci se svým advokátem zvažuji protižalobu, která se po tom všem, co bylo publikováno, samozřejmě nabízí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dotyčný majitel skladu se nechová k obyvatelům Pardubického kraje férovým způsobem, což mi osobně velice vadí a udělám vše proto, aby byla sjednána náprava,“ dodal hejtman Netolický.

Ten zároveň zmínil historii celé kauzy a sporu, který započal zveřejněním prvních inzerátů znázorňujících popravu britského novináře příslušníkem takzvaného Islámského státu, za který obdržel zadavatel pokutu ve výši 75 tisíc korun. Po výbuchu ve Vrběticích byla společnost ze Slatiny jedinou, která neodpověděla na výzvu Pardubického kraje o informaci, a komunikovala pouze prostřednictvím právníka. Následná státní kontrola zjistila závažné nedostatky, jejichž odstraňováním se orgány státní správy zabývají do dnešních dní, přičemž krajský úřad odňal v průběhu řízení pravomoci stavebnímu úřadu ve Vysokém Mýtě a přidělil je do Holic, což následně potvrdilo také Ministerstvo pro místní rozvoj. „Holický stavební úřad vydal rozhodnutí o nápravě současné situace, které bylo 21. prosince potvrzeno jak krajským úřadem, tak krajským soudem, který zamítl odvolání proti tomuto rozhodnutí,“ uvedl vedoucí stavebního odboru Michal Votřel.

Hejtman Netolický na tiskové konferenci také upozornil na snahu otočit situaci proti představitelům Pardubického kraje, který se snaží hájit veřejný zájem. „Rozhodně to není to spor mezi mnou a vlastníkem. Jako hejtmanovi mi však vadí hledání kliček v zákoně a snaha vyhnout se odpovědnosti,“ sdělil hejtman Netolický, který zároveň připomněl některé publikované fotomontáže pokoušející se zesměšnit Pardubický kraj a osobu hejtmana. „Po některých vyjádřeních na stránkách společnosti jsem měl obavy o svoji bezpečnost, a proto jsem s policií konzultoval, zda je možné případně požádat o policejní ochranu. Zatím jsem tak však naštěstí nemusel učinit,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace