Hejtman Novák: Finanční podpora kraje sportu je rok od roku vyšší

09.02.2016 22:08

Veřejná podpora sportu, podpora na krajské či městské úrovni hraje zásadní úlohu v otázce existence sportovních klubů.

Hejtman Novák: Finanční podpora kraje sportu je rok od roku vyšší
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Moravskoslezský kraj jako každý rok finančně přispěje na sportovní soutěže, provoz a rozvoj sportovních center mládeže, sportovních oddílů a na projekty podporující volnočasovou aktivitu mládeže nemalou částkou. Ta každoročně stoupá, v roce 2016 činí 76 milionů korun, zatímco v roce 2013 to bylo 40 milionů.

„Situací ve sportovním prostředí se kraj intenzivně zabývá a v oblasti podpory sportu se snaží angažovat co největší měrou. Každoročně proto vyhlašujeme dotační program, který podporuje významné sportovní akce v celém našem regionu. Je pro nás důležité, aby se zlepšovaly podmínky pro sportovní aktivity nejen vrcholových sportovců, ale i amatérů, dětí a mládeže. Vždyť sport je u této věkové skupiny nejlepší prevencí kriminality,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Tato podpora přináší pozitivní prezentaci našeho kraje v České republice i v zahraničí, k čemuž přispívají i výborné výsledky týmů z regionu i řady reprezentantů. Z poslední doby jde například o mistrovské tituly Vítkovic ve florbalové extralize mužů i žen, třetí místo Opavy v basketbalové soutěži mužů, medailová umístění Poruby v házenkářské interlize žen, druhé místo ligových hokejistů Třince. V individuálních sportech dělali největší radost atleti Holuša, Maslák, tenistka Kvitová nebo plavkyně Závadová.

Tento rok je rokem olympijským a kraj významně podpoří i vznik Olympijského parku Ostrava 2016, na který poskytne desetimilionovou dotaci. Ta je určena na produkční a organizační zabezpečení roadshow, technické vybavení a doprovodný program.

„Jsem rád, že předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval při našem nedávném setkání označil Moravskoslezský kraj jako místo zaslíbené sportu, který je tu vždy skvěle přijímán a je plnohodnotnou součástí zdejšího života,“ připomněl hejtman Miroslav Novák. Olympijský park Ostrava 2016 vyroste na několika místech v centru Ostravy v době konání olympijských her v Riu, tedy od 5. do 21. srpna 2016 návštěvníkům nabídne sportoviště, kemp i fanzonu s televizní megaobrazovkou.

Připraveny budou soutěže, autogramiády, hudební produkce aj. „To, že je Ostrava významnou sportovní metropolí v mezinárodním měřítku, potvrdilo spolupořádání hokejového mistrovství světa a věřím, že Olympijský park bude jen pokračováním. Věřím, že se podaří vytvořit místo, kde návštěvníci všech věkových kategorií načerpají nezapomenutelné zážitky a vychutnají si nejen atmosféru sportovních her, ale také specifický charakter Ostravska i kraje,“ zakončil hejtman Miroslav Novák.

Kraj letos také podepsal smlouvu o spolupráci při pořádání Kontinentálního poháru IAAF 2018, na jehož konání poskytne dotaci ve výši 15 milionů korun, finančně se bude podílet i na pořádání Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017.

Olympijské naděje

Nejen dospělí sportovci Moravskoslezského kraje dosahují vrcholné výkony a výborné výsledky, v jejich stopách jdou i ti nejmladší. Výprava talentovaných sportovců na Hrách VII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2016, které jsou určeny především žákům 6. až 9. tříd základních škol a víceletých gymnázií, získala poprvé v historii her 1. místo. Krajskou reprezentaci tvořilo 77 žáků z více než 20 škol a vybojovali sedm zlatých, sedm stříbrných a devět bronzových medailí.

Možná se v budoucnu některý z medailistů objeví i na některé ze seniorských olympiád. Třeba nejúspěšnější sportovec výpravy Šimon Choleva, stále teprve dvanáctiletý snowboardista, který získal v paralelním obřím slalomu a snowboardcrossu zlaté medaile. Nadějemi jsou i snowboardistky Zuzana Kolesová s Klárou Skřipskou, lyžaři Jiří Milota a Jan Rechtenberg, akrobatická lyžařka Helena Balabánová, biatlonistka Laura Natalie Mynářová, rychlobruslařka Martina Zemková, šachisté Petr Gnojek a Ludmila Kopcová  aj.

CISO připravuje reprezentanty

Moravskoslezský kraj významně podporuje Centrum individuálních sportů Ostrava (CISO). Vzniklo 1. září 2005, v současné době je do něj zařazeno 48 reprezentantů, o které se stará 33 trenérů. CISO zabezpečuje přípravu sportovců v atletice, plavání, sportovní gymnastice, moderní gymnastice, judu, stolním tenise, zápase, krasobruslení, jachtingu, lukostřelbě, boxu, skocích na lyžích, karate, akrobatickém lyžování, střelbě a badmintonu. Středisko je otevřeno i pro další olympijské sporty a handicapované sportovce.

Od počítačů do tělocvičen

Svět sportu se světem moderních aplikací a sociálních sítí spojuje soutěž pro základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií pod názvem Hejtmanův pohár, kterou pořádá Asociace amatérských sportů České republiky (AAS ČR). Podstatou celorepublikového klání, ze kterého vzejdou vítězové jednotlivých krajů, je zdolávání tzv. opičí dráhy plné překážek, která prověří všestranné sportovní nadání účastníků. Dráha má unifikovanou podobu a je možné ji postavit v každé tělocvičně či multifunkčním hřišti. „Soutěží, které podporují zdravý životní styl a pozitivní vztah ke sportovním aktivitám, není nikdy dost. Zvlášť v dnešní době, kdy si řada lidí stěžuje, že mládež vysedává u počítačů a nechce se hýbat. Spojení pohybu se sociálními sítěmi je pro mladé lidi určitě atraktivní a může přivést ke sportu i ty, které by pohyb sám o sobě tolik nezajímal,“ říká Miroslav Novák.

V Moravskoslezském kraji se letos do soutěže Hejtmanův pohár zapojilo celkem 16 škol a 4188 žáků. Za vítězným Gymnáziem Ostrava-Hrabůvka se na druhém místě umístila Základní škola Havířov-Šumbark Moravská, bronzovou příčku vybojovala Základní škola Orlová - Lutyně, Mládí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.