Hejtman Novák: Hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové

27.05.2015 9:02

Ministerstvo financí opět potvrdilo: Moravskoslezský kraj hospodaří bez chyb

Hejtman Novák: Hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Novák (ČSSD)

Ministerstvo financí zkontrolovalo, zda Moravskoslezský kraj v loňském roce hospodařil v souladu se zákonem a dalšími předpisy. Zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření, které ministerstvo provádí na základě zákona č. 420/2004 Sb., v pondělí 25. května převzal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Ministerští úředníci zjistili, že majetek kraje byl v roce 2014 využíván účelně a hospodárně v souladu se zájmy kraje a úkoly vyplývajícími ze zákona o krajích. Nezjistili chyby, nedostatky, neodhalili žádná závažná rizika, která by mohla mít negativní dopad na hospodaření územního celku v budoucnosti.

„Mám radost, že tento pozitivní závěr muselo ministerstvo financí vyslovit už pojedenácté a potvrdit tak fakt, že hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Úředníci ministerstva financí prověřovali plnění příjmů a výdajů rozpočtu Moravskoslezského kraje, finanční operace, náklady a výnosy územního celku, hospodaření a nakládání s prostředky z Národního fondu a ze zahraničí poskytnutými na základě mezinárodních smluv. (Pozn.: Zahraniční prostředky z EU kontrolují na základě vládního usnesení č. 760 z roku 2007 jiné subjekty.) Ministerstvo financí také kontrolovalo, jak kraj nakládá s prostředky poskytnutými ze státního rozpočtu, jak hospodaří s majetkem, prověřovalo zadávání a realizaci veřejných zakázek. Kontroloři se zaměřili také na stav pohledávek a závazků a nakládání s nimi, ručení za závazky fyzických a právnických osob, zástavy movitých a nemovitých věcí, zřizování věcných břemen a účetnictví.

„Závěrečná zpráva mimo jiné ukázala, že kraj nemá žádný zastavený majetek, podíl pohledávek na krajském rozpočtu je 0,43 procenta a podíl závazků dosahuje 7,24 procenta,“ upřesnil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce