Hejtman Novák: Jsme připraveni podpořit smysluplné návrhy, ale OKD musí jasně sdělit, co plánuje. Vláda musí zabránit kolapsu Moravskoslezského kraje

26.03.2016 22:00

Jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) Moravskoslezského kraje mělo tentokrát dvě hlavní témata, resp. hrozby – situace v OKD a ohrožení tuzemského ocelářství dovozy z Číny.

Hejtman Novák: Jsme připraveni podpořit smysluplné návrhy, ale OKD musí jasně sdělit, co plánuje. Vláda musí zabránit kolapsu Moravskoslezského kraje
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Tripartita požádala vedení OKD o urychlené předložení scénáře dalšího vývoje v OKD a konstatovala, že nepodporuje udělení statusu tržní ekonomiky Číně.

Situace v OKD se stala už loni pravidelným tématem schůzí krajské tripartity a dnes opět proběhla dlouhá diskuse na téma možných řešení problémů OKD, které mohou mít dramatický dopad na region. „Musí skončit přešlapování na místě a vymlouvání se, že někdo s někým nechce jednat. OKD musí předložit krizový plán, třeba ve variantách,“ řekl vládní zmocněnec Jiří Cienciala. Hejtman Miroslav Novák dodal: „Jsme připraveni podpořit smysluplné návrhy, ale OKD musí jasně sdělit, co plánuje a co potřebuje.“

Vedení OKD sdělilo členům tripartity, že pokračuje ve snižování nákladů, což ale přes všechny snahy neodpovídá propadu cen na trhu. Plán těžby proto pro příští rok prozatím počítá se snížením z letošních 7,1 mil. tun na zhruba 5,5 mil. tun uhlí, tedy pravděpodobně bez těžby dolu Paskov. O tom však dosud nebylo rozhodnuto. Manažeři OKD potvrdili, že klíčovým bodem je nyní dořešení ukončení těžby na Dole Paskov, resp. zajištění financí na sociální program pro propuštěné zaměstnance. „Rádi bychom dosáhli dohody na úrovni regionu na postupu ohledně dolu Paskov a následně vyslali společný signál vládě, že situace OKD je řešitelná,“ uvedl Antonín Klimša, výkonný ředitel OKD.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala uzavřel diskusi k problematice OKD dvěma závěry, které budou mít formu usnesení. „Vedení OKD musí konečně předložit krizový plán se zapojením všech zainteresovaných stran a to do konce března. Naším úkolem, tedy předsednictva krajské tripartity, následně bude zajistit bezbariérovou komunikaci mezi zodpovědnými ministerstvy a dalšími zainteresovanými subjekty tak, aby mohla proběhnout relevantní a věcná diskuse bez neodborných a politických aspektů,“ shrnul Jiří Cienciala.

Jan Rafaj z ArcelorMittal Ostrava jako zástupce Svaz průmyslu a dopravy ČR potvrdil, že také Svaz je připraven podpořit návrh, který povede k udržení těžby a pomocnou ruku při jednáních, ale musí na něm panovat shoda.

Následně tripartita řešila problematiku ohrožení tuzemského ocelářství. Pokud Evropská unie přizná Číně status tržní ekonomiky, příliv levné čínské oceli může zničit české ocelářství, které je koncentrováno právě v Moravskoslezském kraji. Ohroženo je v regionu zhruba 20 tisíc pracovních míst v hutních podnicích a jejich dceřiných společnostech a až 50 tisíc navázaných pracovních míst. „Firmy investovaly miliardy korun do zvýšení své konkurenceschopnosti a splnění nejpřísnějších emisních limitů v EU. To vše by s přílivem čínské oceli, které nelze konkurovat, přišlo vniveč. To je realita, už jsme to zažili, Čína zničila textilní průmysl v MS kraji,“ připomněl Jiří Cienciala. Hrozí zánik či odchod firem z Česka, neuskutečnění plánovaných investic, velká ztráta pracovních míst, sociální dopady a napětí, v konečném důsledku i zvýšení nákladů a ztrát příjmů českého státu. Hejtman Miroslav Novák dodal: „Proto jsme s kolegy z předsednictva krajské tripartity požádali vládu ČR, aby zasáhla a ochránila zdejší ocelářství a podstatnou část české ekonomiky. Pokud Čína obdrží status tržní ekonomiky, budeme usilovat o to, aby vláda patřičným způsobem zajistila ochranu českého průmyslu a zabránila kolapsu Moravskoslezského kraje.“ Bude však záležet hlavně na postoji ostatních zemí v EU.

Tripartita se zabývala také vývojem nezaměstnanosti a vyhodnocením období sucha, které prezentoval ředitel J. Pagáč z Povodí Odry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.