Hejtman Novák: Kamerový systém sám o sobě bezpečnost nezvýší, ale...

29.06.2016 14:05

Moravskoslezský kraj vyčlení ze svého rozpočtu dotaci ve výši 750 tisíc korun na pořízení a instalaci kamerových systémů na třech exponovaných železničních přejezdech v Moravskoslezském kraji. Podobná zařízení dosud fungují na čtyřech přejezdech v regionu.

Hejtman Novák: Kamerový systém sám o sobě bezpečnost nezvýší, ale...
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

„I když Moravskoslezský kraj není vlastníkem železničních přejezdů, snažíme  se ve spolupráci se SŽDC a policií dělat vše pro to, aby eliminoval možné nebezpečí. Největším problémem však jsou neukáznění řidiči, kteří nejsou ochotni na silnici respektovat naprosto žádná pravidla,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Kamerové systémy fungují v regionu na železničních přejezdech ve Studénce, Suchdolu nad Odrou, Dolní Lutyni a karvinských Loukách. „Tento systém sice sám o sobě bezpečnost na přejezdu nezvýší, nicméně informace o monitoringu přejezdu působí na řidiče jako preventivní prvek a záznam lze dále využít při projednávání a dokazování porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ dodává hejtman Miroslav Novák.

Monitorované přejezdy jsou označeny tabulkou s upozorněním na kamerový systém, což už samo o sobě může odradit řidiče od riskantního chování. Aktuální situaci z kamer pak monitoruje policie prostřednictvím kapacitního WiFi vysílače. Policisté tak mohou situaci na přejezdech sledovat na tabletech a v případě potřeby operativně zakročit.

„Při společném jednání zástupců krajského úřadu, Správy železniční dopravní cesty, Policie ČR a Správy silnic Moravskoslezského kraje jsme vytipovali další železniční přejezdy na koridorových tratích, na kterých doporučujeme instalaci kamerového systému. Jde o přejezdy v Jistebníku, Polance nad Odrou a Vendryni. Letos by měly být hotovy první dva přejezdy, do konce příštího roku by měl díky krajské dotaci přibýt kamerový systém také ve Vendryni,“ upřesnil Daniel Havlík, náměstek hejtmana pro dopravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…