Hejtman Novák: Kraj neměl zájem na zastírání identity vlastníka pozemků, pan Babiš to nečetl

27.08.2015 11:35

Reakce hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka na vyjádření 1. místopředsedy vlády k zóně Nad Barborou

Hejtman Novák: Kraj neměl zájem na zastírání identity vlastníka pozemků, pan Babiš to nečetl
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Vybudování průmyslové zóny Nad Barborou je prioritou našeho kraje. V budoucnu může přímo zde najít pracovní příležitost až 2000 lidí, počet nepřímých pracovních míst může být i dvojnásobný.

V současné době není snadné přilákat investory zrovna do našeho kraje, který je v blízkosti Polska a Slovenska. Tato konkurence není zanedbatelná a nelze ji opomíjet. I proto bychom se po vyčerpání poslední velké investiční plochy, která je v Mošnově, neradi dostali do situace, kdy nemáme investorům co nabídnout. Na Karvinsku skutečně nejsou k dispozici žádné další pozemky, na kterých by kraj mohl tento záměr uskutečnit.

Nezaměstnanost v našem regionu patřila již předtím, než se začaly objevovat problémy ve spojitosti s útlumem těžby černého uhlí, k nejvyšším v celé České republice, a proto vnímám jako zásadní realizovat projekt na místě, který má z tohoto hlediska strategickou polohu. Průmyslová zóna nad Barborou se nachází mezi městy Orlovou, Karvinou a Havířovem, kde mimochodem, kam šlápnete, stojíte na pozemcích společnosti Asental Land, s.r.o. A chcete-li generalizovat, pak opravdu stojíte na pozemcích pana Bakaly.

Chtěl bych se, i vzhledem k těmto skutečnostem, výrazně ohradit proti nařčení 1. místopředsedy Vlády ČR Andreje Babiše dne 25. 8. 2015 v ČT 24, které považuji za naprosto scestné. Andrej Babiš v televizním přenosu tvrdí, že - zkráceně - cituji: “… Tak se evidentně nechtělo vědět, že Asental je RPG a 10 dní předtím se to přejmenovalo… Je to skandální, nikdo nám to neřekl, je to zamlžené všechno a už jenom fakt, že Asental se přejmenoval z RPG Land na Asental deset dní předtím, než pan hejtman to podepsal, mi dává indicie, že je to připravovaná akce, další nějaký tunel… Pan hejtman lže a samozřejmě je to jeho kšeft.“

Tyto veřejné urážky v osobní rovině považuji za naprosto skandální, zejména zmínku o tunelování, čímž chce pan Babiš zřejmě vyvolat dojem, že v našem regionu dochází ke zneužívání veřejných prostředků. Toto nařčení považuji za naprosto bezprecedentní, navíc cílem může být snaha očernit celé vedení Moravskoslezského kraje. Proto žádám důrazně omluvu jak mé osobě, tak i celému našemu regionu. Jednoznačně stojím za svým dřívějším tvrzením, že 1. místopředseda Vlády ČR Andrej Babiš, i přesto, že hlasoval pro, předmětný materiál nečetl.

O tom že Moravskoslezský kraj nechtěl žádné informace skrývat a že postupuje od počátku přípravy průmyslové zóny Nad Barborou naprosto transparentně, svědčí mimo jiné i skutečnost, že byl návrh na koupi pozemků Zastupitelstvu Moravskoslezského kraje předložen dne 24. 4. 2014, tedy v době, kdy vlastník pozemků figuroval pod názvem RPG RE Land, s.r.o. Zastupitelstvo kraje rozhodovalo o koupi nemovitostí z vlastnictví společnosti RPG RE Land, s.r.o., jak se může každý přesvědčit na webových stránkách kraje, kde je příslušný materiál projednávaný zastupitelstvem kraje (č. 4/12) k dizpozici. Z toho jasně plyne, že kraj neměl zájem na jakémkoli zastírání identity vlastníka pozemků.

V mezidobí od rozhodnutí zastupitelstva kraje o nabytí pozemků do uzavření kupní smlouvy však došlo v rámci transformace realitní skupiny RPG Real Estate ke změně názvu společnosti RPG RE Land, s.r.o. na Asental Land, s.r.o. Obchodní sdělení o změně názvu obchodní společnosti ze dne 30. 4. 2014 bylo zasláno všem obchodním partnerům. Je zcela v kompetenci orgánů této společnosti a kraj ho nemůže nijak ovlivnit.

Materiál jako celek schválila vláda na svém letošním červencovém výjezdním zasedání v Moravskoslezském kraji dne 22. 7. 2015. Součástí materiálu byla také informace o současných a budoucích vlastnických vztazích pozemků, na kterých budoucí zóna vyroste.

Jsem přesvědčen, že uvedená fakta zcela vyvrací tendenční a nepodložené tvrzení 1. místopředsedy Vlády ČR Andreje Babiše o transparentnosti postupu a potvrzují můj názor, že pan Babiš předmětný materiál pro jednání vlády nečetl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.