Hejtman Novák: Legionáři byli reprezentanty země, která ještě neexistovala

03.09.2016 21:27

Hejtman v legiovlaku ocenil zásluhy legionářů o svobodu

Hejtman Novák: Legionáři byli reprezentanty země, která ještě neexistovala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Repliku Legiovlaku, kterým se desetitisíce legionářů v letech 1918 až 1920 přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále, si dnes (2. 9.) prohlédl i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Pojízdné muzeum přibližující téměř sto let staré osudy tvoří souprava třinácti zrekonstruovaných vagonů. „Kasárna na kolejích“ pomáhají veřejnosti a zejména mladým lidem získat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu v roce 1918.

„Legionářský vlak byl dočasným domovem našich předků na cestě do vlasti po ukončení bojové mise na straně ruského státu proti centrálním mocnostem. Osudy ruských legionářů byly tak těsně svázány také se zahraniční politickou misí T. G. Masaryka a M. R. Štefánika. Do formující se nové Evropy se tak vraceli vítězní bojovníci od Zborova z dálav Transsibiřské magistrály plni nadějí, které se stihly naplnit před jejich návratem do již svobodné vlasti. Byli na ruské frontě stejně jako na frontě italské a francouzské reprezentanty země, která ještě neexistovala, ale v jejich odhodlání a statečnosti ji mohla ústy politické reprezentace deklarovat vůli ke svobodě, demokracii a nezávislosti… I my dnes žijeme ve svobodné zemi. Žijme proto tak, abychom byli důstojnými nástupci těch, kteří se o tuto svobodu zasloužili,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské. Křižuje od května 2015 celou Českou republiku, jeho cesta skončí v roce 2020. Do 15. září bude na nádraží v Ostravě-Svinově přístupný návštěvníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie