Hejtman Novák: Ministerstvo nechce navýšit dotace na ekologické kotle. S jeho výkladem nesouhlasíme

09.03.2016 9:40

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák opět v dopise požádal ministra životního prostředí Richarda Brabce o navýšení dotace na ekologické kotle. Reagoval tak na zamítavé stanovisko ministerstva k žádosti Moravskoslezského kraje navýšit prostředky na kotlíkové dotace o čtvrt miliardy korun už v první výzvě.

Hejtman Novák: Ministerstvo nechce navýšit dotace na ekologické kotle. S jeho výkladem nesouhlasíme
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Zájem o kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji neutuchá. I když žadatelé už vyčerpali sumu určenou pro první výzvu - zhruba půl miliardy korun -, denně přicházejí na krajský úřad další žádosti o finance na výměnu neekologických kotlů. Žádosti o kotlíkovou dotaci mohou občané podávat do 29. dubna. K dnešnímu dni (8. 3.) zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje zaregistrovali 4434 žádostí, což odpovídá požadované částce téměř 581 milionů korun.

Vedení kraje proto jedná s Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí o navýšení prostředků o 250 milionů korun, aby byli uspokojeni všichni žadatelé o nový ekologický kotel. Hejtman Miroslav Novák začátkem února v dopise osobně požádal ministra Richarda Brabce o navýšení alokace. Dostal však zamítavé stanovisko.

„Ministerstvo došlo k závěru, že s ohledem na požadavky Evropské komise a usnesení Monitorovacího výboru Operačního programu Životního prostředí (OPŽP) nelze další finanční prostředky poskytnout dříve, než budou vyhodnoceny výsledky první výzvy. S tím ovšem nesouhlasíme, jsme přesvědčeni o tom, že Programový dokument OPŽP proces přidělování finančních prostředků na jednotlivé výzvy nespecifikuje, žádné podobné ustanovení jsme nenašli ani v usnesení Monitorovacího výboru  OPŽP. Navýšení by tak podle našeho názoru mohlo vyřešit ministerstvo samo, a to bez zdlouhavého projednávání s Evropskou komisí,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Ministra životního prostředí Richarda Brabce proto znovu v dopise požádal o navýšení finančních prostředků o čtvrt miliardy korun. „Ze své osobní zkušenosti vím, že odvolávání se na potřebu získání souhlasu Evropské komise je často užíváno jako zástupný důvod v případech, kdy není vůle danou situaci řešit konstruktivně a proaktivně,“ podotkl hejtman Miroslav Novák. Míní, že nutit občany znovu podávat žádost o dotaci a popřípadě znovu stát frontu před krajským úřadem, je zbytečné a nedůstojné. „Takový přístup snižuje důvěru občanů ve schopnost veřejné správy dostát svým proklamovaným závazkům. A zůstává pak jen pachuť z vysvětlování, kdo za to vlastně může,“ sdělil hejtman.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Pro Moravskoslezský kraj je z této částky vyčleněna zhruba miliarda a půl. Pro případ, že by státní orgány alokaci nenavýšily, je vedení Moravskoslezského kraje připraveno na přechodnou dobu suplovat roli státu - 100 milionů korun na kotlíky zaplatí ze svého.

„Pokud nám vláda garantuje navrácení finančních prostředků, jsme připraveni okamžitě na kotlíky vyčlenit 100 milionů korun z krajského rozpočtu. Můžeme si to dovolit, peníze máme v rezervě, hospodaříme s majetkem dobře, s péčí řádného hospodáře a bez chyb, což už poněkolikáté potvrdilo i ministerstvo financí,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

„Podíl malých zdrojů na celkové bilanci prachu v Moravskoslezském kraji roste. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně. Investice do lokálních topenišť jsou výhodné, neboť každá vynaložená koruna je pětkrát efektivnější než u průmyslové investice a na zlepšení kvality ovzduší se projeví okamžitě. Proč tedy čekat na zkostnatělé projednávání v orgánech Evropské unie, když situaci můžeme ovlivnit hned a přispět tak ke zlepšení ovzduší pro naše lidi bez průtahů? “ prohlásil náměstek moravskoslezského hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Zaměstnanci moravskoslezského krajského úřadu intenzivně zpracovávají podané žádosti o kotlíkové dotace, připravují je a průběžně předkládají krajským radním ke schválení. „Jde o obrovský balík peněz, složitou administraci. Ale děláme maximum pro to, aby poslední podaná žádost byla schválena do tří měsíců,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…