Hejtman Novák: Personál již má mnohem lepší podmínky, i klienti dělají pokroky

03.07.2016 21:11

Osmnáct lidí s handicapem našlo nové bydlení v Karviné.

Hejtman Novák: Personál již má mnohem lepší podmínky, i klienti dělají pokroky
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Důstojný domov má nyní díky rekonstrukci budovy v Karviné-Fryštátu 18 lidí s mentálním a kombinovaným postižením, kteří se přestěhovali z organizace Marianum v Opavě.

Na opravy a přístavbu objektu se Moravskoslezskému kraji podařilo získat 15,5 milionu korun z evropských peněz, přes 4 miliony korun kraj doplatil ze svého rozpočtu. Provozovatelem služby Domov pro osoby se zdravotním postižením je organizace Benjamín se sídlem v Petřvaldu u Ostravy.

„Letos jde už o osmé sociální zařízení tohoto typu, které se nám v našem regionu podařilo otevřít. Mluvil jsem s  řediteli i zaměstnanci organizací i s klienty samotnými. Všichni potvrzují, že se lidé v příjemném prostředí se skvělým zázemím cítí mnohem lépe a řada z nich často dělá velké pokroky. Mnohem lepší podmínky má také personál,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Ve dvoupatrové budově V Karviné-Fryštátu mají klienti tři byty s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji, sociální zázemí, terapeutickou místnost, obývací pokoj a kuchyňský koutek. V přístavbě byl vybudován bezbariérový výtah, uživatelé mají k dispozici terasu a zahradu. Budova, jejíž rekonstrukce odstartovala v únoru 2015, původně sloužila Střední, základní a mateřské škole v Karviné.

„Věřím, že lidé, kteří žijí v domově v Karviné, budou žít život plnohodnotný a důstojný a město Karviná bude tím správným místem pro jejich nový domov,“ říká Svatomír Recman, náměstek hejtmana MSK.

 Domov pro osoby se zdravotním postižením nabízí klientům od 27 do 64 let celoroční ubytování, stravu, pomoc a podporu při zvládání běžných úkonů, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování práv a obstarávání osobních záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…