Hejtman Novák: Přestože se prostředí v dětských odděleních zlepšilo, je to pořád nemocnice s bílými plášti

19.09.2016 20:20

Každý den včetně sobot a nedělí už třetím rokem jezdí 80 seniorek a 3 senioři za nemocnými dětmi do nemocnic Moravskoslezského kraje. Zpříjemnit jim léčení a zmírnit smutek z odloučení od rodiny. Jejich dobrovolnickou činnost dnes (19. 9.) ocenil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Hejtman Novák: Přestože se prostředí v dětských odděleních zlepšilo, je to pořád nemocnice s bílými plášti
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Pozvání hejtmana na setkání přijalo sedmačtyřicet „babiček“ a tři „dědečkové“, kteří se účastní projektu Počteníčko s babičkou a snaží se, aby pobyt v nemocnici nebyl pro děti tolik stresující. Moravskoslezský kraj je hlavním partnerem tohoto projektu, realizovaného Spolkem Počteníčko.

„Nemocniční prostředí nemá žádný pacient rád. Pro děti je zvlášť tíživé. I když se délka hospitalizace zásadně zkrátila, je dobře, že i těch pár dnů, které tu musejí strávit, jim někdo zpříjemní a ulehčí. Projekt Počteníčko s babičkou potřebný a laskavý. Dokáže to, co nezvládne ani ten nejšpičkovější lékařský přístroj, totiž pohladit dětskou duši. Přestože se prostředí v nemocnicích a v dětských odděleních výrazně zlepšilo, je to pořád nemocnice s bílými plášti. Babičky a dědečkové každý den děti potěší, s nimi se hlavně menší děti uklidní, což jistě přispívá k úspěšné léčbě. Za to jim patří velký dík,“ řekl hejtman Miroslav Novák. „Čtecím babičkám a dědečkům“ věnoval drobné dárky a „pracovní pomůcky“ – publikace, omalovánky, pexesa, které vydal Moravskoslezský kraj nebo se na jejich vzniku podílel.

Projekt Počteníčko s babičkou „běží“ od roku 2013. Moravskoslezský kraj ho podporuje třetí rok ve všech krajských nemocnicích s dětským oddělením. To znamená v krajských nemocnicích v Karviné, Havířově, Třinci,  Frýdku- Místku, Opavě a Krnově.  Rozšířil se i do dalších krajů – na Vysočinu, do Prahy, Olomouckého a Zlínského kraje.

Do nemocnice chodí babičky, popřípadě dědečkové každý den včetně sobot a nedělí, pokud si to nemocnice vyžádá, tak i častěji a na další oddělení, například na JIP. Hlavně menším dětem zpříjemňují pobyt čtením českých pohádek, říkadel, básniček, hádanek. Hrají s nimi třeba pexeso, kvarteta, kreslí i zpívají. A hlavně si s nimi povídají, což oceňují zejména dospívající slečny. A protože je mezi nimi i hodně bývalých učitelek a učitelů, s dětmi se i učí a pomohou jim třeba s fyzikou nebo matematikou,“ uvedl předseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina.

Mezi prvními se do projektu zapojila i paní Eva Černá: „Pro dobrý pocit, že někomu pomohu a taky to dělám pro sebe. Pravidelně se u dětí střídáme, máme s ostatními babičkami služby, a tak nejsem pořád doma. Je to výborná změna domácího  stereotypu. A je moc fajn, když na vás děti v nemocnici čekají, když se zeptají, jestli přijdete zítra. To je hned lépe na světě..."

Na dětském oddělení v havířovské nemocnici se do Počteníčka zapojil také „dědeček“ - předseda klubu seniorů-učitelů v Havířově Vilém Uher. „Členové našeho klubu chodí pravidelně za dětmi do havířovských mateřských škol. Počteníčko je tak další rozšíření naší práce s dětmi. Právě bývalé kantorky a družinářky si s dětmi dobře rozumí. Osobně dětem v nemocnici kromě čtení a povídání rád pomáhám i s učením. To je úžasný pocit, když vás malý kluk obejme a poprosí, abyste mu pomohl s fyzikou,“ řekl pan Vilém Uher.

„Počteníčko s babičkou je aktivizační seniorský projekt. Jeho cílem je zpříjemnit pobyt dětem v nemocnici, rozvíjet mezigenerační vztahy, přispět ke zvýšení zájmu dětí o knihu a čtení, aktivizovat seniory a vrátit jim pocit potřebnosti a užitečnosti. V každém případě to je úleva jak pro děti, tak pro rodiče, kteří je na oddělení doprovázejí.  Mohou si tak na chvíli v klidu odpočinout,“ uvedl patron projektu náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Projekt Počteníčko s babičkou byl označen jako vzorový projekt aktivizace seniorů v zemích Visegrádské čtyřky. Není ale jediným úspěšným projektem aktivizace seniorů, který podporuje Moravskoslezský kraj. V současnosti v kraji také probíhá například Křížovkářská liga a Hodinový vnuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice