Hejtman Novák: Rodiče ocení hlavně prodlouženou dobu školky šitou na míru jejich pracovní době

01.09.2016 16:48

Poprvé do nové firemní školky šlo dnes jedenáct dětí zaměstnanců Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Mateřská škola Krajánek vznikla v budově G krajského úřadu v Ostravě rekonstrukcí prostor, které dříve využíval Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Hejtman Novák: Rodiče ocení hlavně prodlouženou dobu školky šitou na míru jejich pracovní době
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

„Myslím, že rodiče ocení hlavně prodlouženou provozní dobu firemní školky šitou na míru jejich pracovní době a také fakt, že je ‚na skok‘ od jejich pracoviště. Určitě se jim tedy nestane, jak to bývá v běžných mateřských školách, že by jejich dítě jako poslední ve stresu čekalo na maminku, až si je vyzvedne, a nebudou muset složitě zajišťovat odpolední hlídání.

O děti bude v Krajánkovi dobře postaráno a bude se jim tam líbit. Paní učitelky s panem učitelem jsou hodní, školka je krásná,“ míní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.  Společně s dětmi a ředitelem krajského úřadu Tomášem Kotyzou Krajánka slavnostně otevřel. Dětem pak servíroval oběd a přečetl pohádku před odpoledním spaním.  

„Krajský úřad coby moderní zaměstnavatel se dlouhodobě snaží zlepšovat pracovní podmínky svých zaměstnanců. Jedním z trendů je pomáhat jim sladit pracovní a rodinný život. Zajištění předškolního vzdělávání dětí zaměstnanců patří k benefitům odpovídajícím Strategii Krajského úřadu Moravskoslezského kraje do roku 2020,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Předpokládá, že otevření nové firemní školky mimo jiné také usnadní zaměstnancům po rodičovských dovolených návrat do práce.

Mateřská škola Krajánek s malou zahradou s hracími prvky včetně vybavení byla vybudována z krajských financí za zhruba 7 milionů korun v budově, která je v majetku Moravskoslezského kraje. Kraj bude hradit její provoz a náklady na platy 3 učitelů a 1 nepedagogického zaměstnance, který bude dětem vydávat jídlo a starat se o úklid, ročně ve výši zhruba okolo 800 tisíc korun. Rodiče zaplatí standardní školné 400 korun měsíčně (stejné jako v běžných mateřských školách) a stravu dětí, která vyjde na 30 korun denně.

V pracovní dny bude školka otevřená od 6:30 do 17:30 hodin, provoz bude zajištěn i v průběhu prázdnin. Do jednotřídky s maximální kapacitou 24 žáků budou docházet děti ve věku od 2 do 6 let.

Jedním ze zaměstnanců krajského úřadu, kteří zapsali své dítě do nové firemní mateřské školy, je právník odboru sociálních věcí Michal Hořínek. „Velmi jsem uvítal možnost přihlásit dceru do krajské školky. Vzhledem k jejímu věku a obsazenosti mateřské školy v naší obci bychom nemohli této možnosti předškolního vzdělávání využít. Výborná je dostupnost školky, časové možnosti jejího provozu, oceňuji aktivní a originální přístup vedení školky a krajského úřadu při jejím zařizování. Doufám, že se dceři bude ve školce líbit. Už se všichni moc těšíme,“ řekl Michal Hořínek.

Nová firemní školka Krajánek nahradí třídu v mateřské škole v ulici Na Jízdárně, kam mohli zaměstnanci krajského úřadu vodit své děti od roku 2014 a jejímž zřizovatelem je ostravský městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krajský úřad Moravskoslezského kraje se dlouhodobě snaží zlepšovat pracovní podmínky nejen svých zaměstnanců, ale systematicky pracuje především na zvyšování kvality služeb občanům a inovaci ve veřejné správě. Dokládají to mimo jiné i certifikáty, které letos obdržel - certifikát prokazující splnění požadavků normy ČSN EN ISO 9001:2016, který potvrzuje, že svou činnost vykonává kvalitně, systematicky, transparentním způsobem založeným na strategickém plánování. V rámci ověřování systému EMAS krajský úřad letos také obhájil certifikát ISO 14001, který má celosvětovou platnost. Moravskoslezský kraj je po pěti letech stále jediným krajem v Česku, který má na svém úřadu certifikovaný systém řízení EMAS a ISO 14001. V praxi to znamená, že krajský úřad dobrovolně, nad rámec legislativních požadavků, pozitivně motivuje nejen zaměstnance úřadu a příspěvkových organizací kraje, ale také laickou veřejnost k odpovědnému přístupu k ochraně životního prostředí.

V budově úřadu jsou zřízeny také dva přebalovací pulty a dětský koutek s postýlkou, aby vyřizování úředních záležitostí bylo co nejméně stresující pro rodiče s malými dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…