Hejtman Novák: Společně se svými náměstky se vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli

02.06.2015 15:24

Moravskoslezský kraj nezapomíná na okrajové oblasti regionu. Investuje sem skoro miliardu.

Hejtman Novák: Společně se svými náměstky se vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Téměř miliardu korun během dvou let proinvestuje Moravskoslezský kraj v oblasti Bruntálska, Rýmařovska, Opavska, Osoblažska, Krnovska a Vítkovska. Vedení kraje tak naplňuje jednu z priorit Programového prohlášení Rady MSK na léta 2013 až 2016 – zajistit rovnoměrný rozvoj celého území regionu.

„Obdobně jako krajské metropole občas žehrají na hlavní město Prahu, čas od času z okrajových oblastí regionu zazní hlasy vyjadřující roztrpčení nad jejich údajným zanedbáváním ze strany vedení kraje. Stěžují si, že pozornost kraj soustřeďuje na velké aglomerace a upozaďuje zejména západní části regionu. Ovšem není tomu tak,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Zdůraznil, že vedení kraje se stará o rovnoměrný rozvoj regionu, a to nejen v rovině jednání a metodické pomoci, ale také ve finanční podpoře.

„V tomto volebním období pravidelně zasedá rada kraje mimo Ostravu, aby na místě s představiteli místních samospráv poznala problémy, a zároveň společně rozhodovala o jejich řešení. Radní už jednali v Bruntále, Rýmařově, Opavě, Vítkově, Novém Jičíně, Kopřivnici, Karviné, Frýdku-Místku, v červnu chystáme výjezdní radu v Třinci. Společně se svými náměstky se také vždy scházím s klíčovými zaměstnavateli a s představiteli spolkového života těchto míst. Partneři z řad podnikatelské sféry i spolkového života tuto iniciativu vítají, jednání jsou otevřená a na návrzích řešení se dokážeme shodnout,“ řekl hejtman Miroslav Novák s tím, že do okrajových částí regionu plynou z krajského rozpočtu za spoluúčasti evropských zdrojů také nemalé investice.

Například v loňském a letošním roce „přiteče“ jen do dopravy v oblasti Bruntálska, Osoblažska, Opavska, Krnovska, Rýmařovska a Vítkovska 450 milionů korun. V sociální oblasti bude proinvestováno zhruba 130 milionů korun. Stejná částka, tedy 130 milionů, půjde na zateplení budov středních škol, za osmadvacet milionů korun vyroste ve Městě Albrechticích středisko hasičské a záchranné služby, za pět milionů bude zpřístupněno barokní opevnění a podzemní chodby hradu Sovince. Vybudování nového pavilonu interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě vyjde na 206 milionů korun.

„Zejména rozvoji dopravní infrastruktury v severozápadní části regionu věnuje kraj mimořádnou pozornost, která v tomto území nemá obdobu. Historicky první investicí kraje byla nová silnice č. II/370 Valšov – Břidličná. V severozápadní části kraje byly postupně rekonstruovány všechny dopravně významné krajské silnice, například z Rýmařova do Horního Města, Valšovského Žlebu a do Dolní Moravice. Nebo komunikace Velká Štáhle – Hvězda, Karlova Studánka - Vrbno pod Pradědem, Heřmanovice – Město Albrechtice, Staré Město u Bruntálu – Karlovice, Kunov – Nové Heřminovy, Bruntál – Mezina či Vysoká – Petrovice. V rámci kompletního silničního napojení Vítkova byly postaveny i samostatné obchvaty obcí,“ vyjmenoval hejtman. Připomenul také společný projekt s Olomouckým krajem, kterým byla rekonstrukce silnice č. II/449 Rýmařov - Dlouhá Loučka. Jednalo se o modernizaci bezmála dvanácti kilometrů silnice II. třídy s náklady přes 300 milionů korun, jež mohly být investovány díky podpoře regionu soudržnosti Střední Morava a Moravskoslezsko.

Moravskoslezský kraj se mimořádně angažuje i v roli prosazování svých zájmů modernizace státní silniční sítě - zastupitelstvo kraje vymezilo páteřní síť dálkových a mezistátních pozemních komunikací v Moravskoslezském kraji. Součástí této infrastruktury, sledované jako „Slezský kříž“, je v jejím západním koridoru i tah silnic I. třídy č. I/11 - I/57. Krajští zastupitelé podpořili i zařazení komunikací „Slezského kříže“ do transevropské dopravní sítě TEN-T.

„Krajské zastupitelstvo také běžně uvolňuje finanční prostředky, aby urychlilo projekci státních silnic – například nyní financujeme dokumentaci pro územní rozhodnutí na západní část obchvatu Opavy. V rámci programů přeshraniční spolupráce jsme rekonstruovali komunikace na severní hranici s Polskem a máme připraveny další projekty pro česko-polskou přeshraniční spolupráci v objemu bezmála 200 milionů korun,“ upřesnil hejtman.

Do sociální oblasti Moravskoslezský kraj například investuje 18 milionů korun do rekonstrukce objektu na chráněné bydlení v Rýmařově, 21 milionů do novostavby Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem. Novostavba objektu chráněného bydlení v Osoblaze vyjde na 11 milionů korun, transformace zámku Dolní Životice A - Horní Benešov bude kraj stát 24 milionů korun. Na následující roky jsou připraveny další projekty v rámci procesu transformace a humanizace pobytových sociálních služeb. Například v Bruntále za 75 milionů korun, v Budišově nad Budišovkou za 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce