Hejtman Novák: Tvrzení ministra Babiše, že „Barbora je riziková“, je nehorázné

28.08.2015 9:51

Vyjádření hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka

Hejtman Novák: Tvrzení ministra Babiše, že „Barbora je riziková“, je nehorázné
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Tvrdit, že „…Barbora je riziková, že pozemky jsou poddolované, uniká tam metan, takže stačí jiskra a bouchne to…“, je nehorázné. Lokalita Barbory je zařazena do kategorie pozemků s možným nahodilým výstupem metanu, jeho případný výskyt je možné jednoduše vyřešit v rámci stavby tak, jako se to dělá v celém ostravsko-karvinském regionu. Je to o to skandálnější, že takovouto zavádějící a paniku vyvolávající informaci z úst vypouští první místopředseda vlády a ministr financí.

Považujeme za zásadní vybudovat novou průmyslovou zónu na strategickém místě, tam, kde to má smysl, kde je největší nezaměstnanost. Proto jsme vytipovali prostor mezi městy Orlovou, Karvinou a Havířovem, kde mimochodem, kam šlápnete, stojíte na pozemcích společnosti Asental Land, potažmo pana Bakaly.

Všechno na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku leží či leželo na uhlí, které v zemi buď ještě je, nebo už je vytěženo. Stejně jako se řepka pěstuje na orné půdě, a ne v kamenolomu, my nemáme žádnou jinou možnost postavit Barboru jinde. Navíc jsme vázáni tzv. deklarací porozumění, kterou kraj uzavřel při realizaci průmyslové zóny Nošovice. V té se mimo jiné zavázal, že již nebude stavět průmyslové zóny na zelené louce, jako to udělal právě v Nošovicích, nýbrž výhradně na brownfieldech, a to hlavně proto, abychom nezabírali hodnotnou zemědělskou půdu.

Jistě i pan Babiš ví, že pod pojmem brownfield se skrývá opuštěné, zanedbané území, často s ekologickou zátěží, které nelze efektivně využívat, aniž by proběhl proces regenerace. A jen člověk „mdlého rozumu“ by stavěl na místě, které není prověřeno. Proto kraj nechal vypracovat několik posudků, každý z nich zkoumá jinou stránku věci – například „báňský“ posudek, který se zabývá stávajícím nebo možným budoucím ovlivněním území průmyslové zóny poddolováním, posudky na kvalitu pozemků – mimo jiné jeden z nich řeší i panem Babišem zmíněný metan, a další. Oponentní posudky si u nezávislých znalců nechaly vypracovat také vládní agentura CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu. Všechny se v podstatě shodly na tom, že stavět a v budoucnu podnikat na Barboře je možné! A první místopředseda vlády a ministr financí opět lže, když tvrdí, že „…vzniklo několik posudků, které dopadly dobře, některé neutrálně a některé špatně…“.

Odmítám také jeho náznaky a narážky na to, že k vypracování těchto posudků kraj vybral „podjatého“ soudního znalce. Kraj pro tyto účely zásadně oslovuje nezávislé odborníky, ke kterým zcela jistě patří i zástupce ředitele odboru hornictví Ministerstva průmyslu a obchodu pan Kaštovský.

Tvrdit, že, „…když zónu postavíme, tak se zjistí, že žádný investor o ni nebude mít zájem…“, považuji za populistickou. Ze zkušeností víme, že investoři upřednostňují lokality již připravené nebo alespoň se známým předpokládaným termínem dokončení. A ukažte mi investora, který vám teď závazně slíbí, že vloží svoji hromadu peněz do neprobádané a nepřipravené hroudy, ze které někdy v budoucnu možná vznikne luxusní parcela! Byl bych proto velmi rád, aby skončily politické přestřelky, opadly emoce a věc s klidnou hlavou řešili odborníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…