Hejtman Novák: Ušetřené peníze investujeme do zkvalitnění služeb

18.07.2016 21:06

Díky nákupu elektřiny a plynu pro krajský úřad a více než dvě stovky krajských příspěvkových organizací na Českomoravské komoditní burze Kladno ušetří Moravskoslezský kraj příští rok přes 22, 6 milionu korun. Náklady na energie tak budou zhruba o 21 procent nižší než v roce 2016.

Hejtman Novák: Ušetřené peníze investujeme do zkvalitnění služeb
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Pro celou korporaci (krajský úřad, školy, nemocnice, muzea, domovy seniorů, Správu silnic Moravskoslezského kraje atd.) kraj letos nakoupil 101 tisíc megawatthodin plynu a přes 54 tisíc megawatthodin silové elektřiny. Jde o více než tisíc odběrných míst (elektroměrů a plynoměrů).

„Kdyby krajský úřad a příspěvkové organizace nakoupily energie za současné ceny samostatně, každý jen pro sebe, vyšlo by to Moravskoslezský kraj o více než 15 milionů korun dráž. Tím, že už od roku 2010 jako jeden z prvních krajů v republice nakupujeme na komoditní burze a v takovém objemu, se dokážeme dostat na velmi příznivé ceny. Svědčí to o tom, že se o majetek kraje staráme odpovědně s péčí řádného hospodáře,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Dodal, že kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a panuje tu proto silně soutěžní prostředí. Pro dodavatele je výhodné, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a může se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy, pro kupující to představuje jistotu, že nakoupí za nejnižší možnou cenu.

„Jde tak v současnosti o nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky na dodavatele energií, kterou umí Moravskoslezský kraj dobře využívat. Ušetřené peníze budeme investovat do dalšího zkvalitnění služeb pro občany,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Nákupy energií zajišťuje krajský úřad

Nákupy energií na komoditní burze pro Moravskoslezský kraj zajišťuje jeho krajský úřad. „K zavedení standardů korporátního řízení a přijetí koncepce poskytování sdílených služeb jsme přistoupili jako jeden z prvních krajů v České republice před dvěma lety. Krajský úřad tak není jen správním úřadem vykonávajícím administrativu, ale staví se i do role ústředí korporace, která zahrnuje krajem zřízené a založené organizace několika odvětví. Obsahem a počtem zapojených organizací (cca 230) jde o velmi složitý a ojedinělý projekt, jehož cílem je zlepšit kvalitu poskytovaných služeb a optimalizovat provozní náklady v rámci celé korporace,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Upřesnil, že na dodávkách zemního plynu kraj příští rok ušetří 17, 1 milionu korun, což znamená meziroční snížení nákladů o 29 procent, náklady na silovou elektřinu meziročně klesnou o 12 procent, to znamená úsporu 5,5 milionu korun.

„V maloodběru zemního plynu jsme dosáhli na cenu 426 korun za MWh, což znamená meziroční snížení o 164 korun. Ve velkoodběru budeme platit ještě o 10 korun méně za megawatthodinu. U silové elektřiny v nízkém napětí klesne cena proti letošku na 808 korun za MWh, což znamená meziroční snížení o 122 korun za megawatthodinu. Ve vysokém napětí budeme za megawatthodinu platit 814 korun, což je o 89 korun méně než letos,“ konstatoval ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.