Hejtman Novák píše vládě: Trváme na postupném útlumu těžby. Rodiny jsou rukojmím chybných rozhodnutí

14.02.2016 14:51

Vedení kraje se obrátilo na Vládu České republiky.

Hejtman Novák píše vládě: Trváme na postupném útlumu těžby. Rodiny jsou rukojmím chybných rozhodnutí
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Zástupci vedení Moravskoslezského kraje 10. února 2016 odeslali dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, v němž žádají vládu o řešení současné situace v OKD.

Radní Moravskoslezského kraje se včera na tomto postupu dohodli na svém zasedání.

„Na vládu se obracíme s výzvou, aby se urgentně zabývala řešením problému, na který už dva roky poukazujeme. Chceme zabránit dalšímu vyhrocení už tak napjaté situace v našem regionu, která eskalovala hrozbou živelného propouštění zaměstnanců OKD a trváme na postupném útlumu těžby. Vzhledem k tomu, že krajské orgány nedisponují potřebnými pravomocemi a kompetencemi, žádáme, aby se intenzita konání vlády výrazně zvýšila v zájmu zachování stability a prosperity Moravskoslezského kraje,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Dodává, že hlavní důraz by měl být orientován na budoucnost rodin těch, kteří současnou situaci nezpůsobili, a přitom se stali rukojmími chybných rozhodnutí, na které nemohli mít žádný vliv.

V dopise adresovanému vládě vedení kraje mimo jiné požaduje, aby byly v maximálně míře zohledněny nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, investiční pobídky, dotační programy a prostředky Evropského sociálního fondu, aby zaměstnanci společnosti OKD, a.s., končili pracovní poměr průběžně a z vlastní vůle a aby se řešení týkala také zaměstnanců dodavatelských firem.

„Doufám, že Vláda České republiky bude konat v souladu se všemi svými možnostmi a pravomocemi, aby byl problém řešen v zájmu zachování rozvojové perspektivy Moravskoslezského kraje a že veškeré další kroky budou konzultovány s orgány Moravskoslezského kraje. Jsem přesvědčen, že stát má dostatek nástrojů k tomu, aby byl sociální program ze strany OKD dodržen a ne aby na něj dopláceli zaměstnanci,“ sdělil Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu