Hejtman Okleštěk: Pokud si to situace vyžádá, jsme připraveni kapacitu lůžek navýšit

28.03.2020 6:32

Také v pátek 27. března se hejtman Ladislav Okleštěk sešel s řediteli všech nemocnic v Olomouckém kraji. Hlavní téma další pravidelné schůzky bylo jasné - aktualizace informací o společném postupu v souvislosti s epidemií koronaviru.

Hejtman Okleštěk: Pokud si to situace vyžádá, jsme připraveni kapacitu lůžek navýšit
Foto: anoprostejov.cz
Popisek: Ladislav Okleštěk, ANO

Kromě zástupců nemocnic hejtman každý den komunikuje také se starosty obcí a šéfy krizových štábů. Probíhají i časté videokonference s hejtmany ostatních krajů. „S řediteli nemocnic pravidelně řešíme především počty lůžek pro zasažené pacienty. V tuto chvíli jich máme v záloze dvě stě. Dalších sedmdesát je pak možné připojit na plicní ventilátor. Pokud si to situace vyžádá, jsme připraveni kapacitu lůžek ještě navýšit,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Anketa

Měl by se seškrtat rozpočet ministerstva obrany?

92%
8%
hlasovalo: 14832 lidí

Hejtmanství navíc pokračuje v distribuci ochranných pomůcek lidem, kteří v boji s koronavirem stojí v první linii. V pondělí 23. března zamířila do celého kraje další zásilka roušek a respirátorů. Po dohodě s hygieniky a epidemiology šla největší část dodávky zdravotníkům, hasičům, záchranářům a také do sociálních služeb. „Například pracovníci v sociálních službách po celém kraji dostali v pondělí 150 000 roušek. Ve čtvrtek jsme jim poslali dalších téměř 50 000 respirátorů a dva tisíce litrů dezinfekce,“ uvedl hejtman.

Přibylo také míst, kde se provádí odběry. Kromě devíti statických, například u nemocnic nebo v lokalitě Nové Zámky u Litovle, fungují i dvě mobilní stanoviště zdravotnických záchranářů. Díky tomu roste počet testovaných lidí. Stále platí, že o provedení odběru rozhodují hygienici nebo praktičtí lékaři.

„Ve vyhodnocování odebraných vzorků je už kraj zcela soběstačný. V tomto týdnu byl totiž ve spolupráci s fakultní nemocnicí spuštěný provoz laboratoře olomoucké Univerzity Palackého, která má kapacitu až tisíc vzorků. Vzorky se testují také v laboratoři prostějovské nemocnice,“ dodal Okleštěk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu