Hejtman Petera: Jsem nadšený, když vidím, jak naše památky postupně ožívají

27.06.2015 12:58

Turisté, kteří zamíří na zámek Rataje nad Sázavou, si budou moci projít podstatně delší prohlídkovou trasu.

Hejtman Petera: Jsem nadšený, když vidím, jak naše památky postupně ožívají
Foto: red
Popisek: Miloš Petera, hejtman a předseda středočeské ČSSD

Dokončená třetí etapa rekonstrukce zámku otevřela návštěvníkům dalších sedm místností, v nichž je stálá expozice seznámí s historií městyse Rataje a okolí. Součástí projektu za 20,4 milionu korun s více než šestnáctimilionovou dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy je i nová expozice v půdních prostorách, věnovaná tesařství a stavbě barokního krovu. Slavnostního otevření nových expozic se 25. června 2015 zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

„Jsem nadšený, když vidím, jak naše památky postupně ožívají a lákají stále více turistů. Zdejší zámek nádherně zapadá do svérázné krajiny Posázaví a jistě si najde návštěvníky, kteří se budou vracet i na nejrůznější sezonní kulturní akce, které se tu připravují,“ řekl hejtman Miloš Petera. Třetí etapa rekonstrukce byla zaměřena na vnitřní prostory v 1. patře, krov, střešní plášť, přízemní místnosti pod rytířským sálem a terasu.

Zámek se díky dotacím z ROP postupně opravuje

Zámek postavil v roce 1675 stavitel de Guarde pro Františka Maxmiliána z Talmberka na místě původního hradu ze 14. století, a prolíná se tak zde renesanční a barokní sloh. Zámek tvoří trojkřídlá patrová budova ve tvaru U s arkádovým nádvořím a slunečními hodinami z roku 1950. Zámek se díky dotacím z ROP postupně opravuje ve prospěch rozvoje turistiky od roku 2005. Už první etapa, dokončená v roce 2009, umožnila působení Muzea středního Posázaví v prostorách zámku a také pořádání kulturně-společenských akcí. Rozšíření výstavních prostor a prohlídkový okruh pak na konci roku 2011 přineslo dokončení druhé etapy rekonstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace