Hejtman Petera: Ne privatizaci státních lesů

18.12.2014 17:30

Středočeský kraj využil svého práva zákonodárné iniciativy a připravil změnu návrhu zákona o lesích. Chceme se touto formou zasadit o účelné a přiměřené využívání státních lesů podle zásad trvale udržitelného rozvoje. Základním předpokladem je zákaz dalšího prodeje lesů, jejichž majitelem je stát.

Hejtman Petera: Ne privatizaci státních lesů
Foto: red
Popisek: Miloš Petera, hejtman a předseda středočeské ČSSD

Praktické zkušenosti poukázaly na skutečnost, že prodejem lesů ve vlastnictví státu dochází k nežádoucímu snižování významných celospolečenských funkcí lesa, které tato důležitá a nenahraditelná složka životního prostředí a národního bohatství plní. Současná pravidla jsou nedostatečná a je třeba je zpřesnit z důvodů možných tlaků vlivných podnikatelských subjektů na prosazení privatizace lesů ve vlastnictví státu, nebo dlouhodobý pronájem těchto lesů k hospodaření. Nemůžeme ponechat v platnosti pravidla, která umožní pomocí různých právních a procedurálních kliček developerům nahradit přírodní bohatství betonovou džunglí.

Předložený návrh je zcela v souladu s Koaliční smlouvou, která deklaruje, že nezcizitelnost státních lesů bude stanovena zákonem, a to zejména s důrazem na udržení a podporu zaměstnanosti v regionech. Navrhované řešení nemá žádné požadavky na peníze ze státního rozpočtu a nezatěžuje veřejné finance. Naopak může podpořit ekonomickou aktivitu při řádném využívání a správě státního majetku.

Jedná se o novelu stávajícího lesního zákona, která je svým obsahem velice srozumitelná a stručná. Je navržena tak, aby bylo jednoznačné, co je smyslem novely. Návrh je předkládán proto, aby nebylo možné jeho znění vykládat či chápat odlišnými způsoby. Navrhovaná změna zákona není nikterak v rozporu s předpisy Evropské unie. Návrh novely schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje a v příštím roce ho bude projednávat Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…