Hejtman Petera: Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí pro náročnou léčbu. V investicích do nemocnic budeme pokračovat

04.04.2016 13:03

Více než 1,1 miliardy korun investoval Středočeský kraj od roku 2012 do rozvoje a chodu svých pěti oblastních nemocnic. Vedení kraje si uvědomuje, že chce-li Středočechům, ale i dalším zájemcům, nabídnout lékařskou péči odpovídající medicíně 21. století a zároveň si udržet kvalitní zdravotnický personál, musí pro to vytvořit adekvátní podmínky.

Hejtman Petera: Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí pro náročnou léčbu. V investicích do nemocnic budeme pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

Středočeské oblastní nemocnice patří mezi špičková zdravotnická zařízení v České republice. Zásluhou masivních investic, které v pěti zařízeních (v Mladé Boleslavi, Kladně, Benešově, Příbrami a Kolíně) kraj v posledních letech uskutečnil, se jim daří držet krok i se špičkovými pracovišti v Praze.

Zatím poslední velkou investiční akcí je stavba pavilonu onkologie, nukleární medicíny a hemodialýzy v Klaudiánově nemocnici Mladá Boleslav za 112 milionů korun, který byl slavnostně otevřen v březnu. Čtyřiceti miliony přispěla Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy. Nové prostory jsou moderní, vzdušné a příjemně barevné. Pavilon vyrostl na místě původní, v současnosti už zcela nevyhovující budovy onkologického oddělení.

„Onkologičtí pacienti si zaslouží důstojné a přívětivé prostředí pro náročnou léčbu, kterou musejí podstupovat. Nově otevřená oddělení jsou špičkově vybavena a mohou bez problémů konkurovat obdobně zaměřeným klinikám v největších pražských nemocnicích. Také zdravotnický personál nepochybně ocení výborné podmínky a zázemí, které nová budova nabízí,“ konstatoval hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Během mého působení ve funkci hejtmana se podařilo ve všech našich nemocnicích rapidně zlepšit kvalitu poskytované zdravotní péče i zázemí pro jejich zaměstnance. Nemocnice se rovněž daří držet ekonomicky. Plánujeme je dál rozvíjet i v příštích letech, stále je totiž co zlepšovat,“ podotkl hejtman Petera. Jednou z velkých investičních akcí, které se v současnosti připravují, je například rekonstrukce bloku C v Oblastní nemocnici Kladno za 300 milionů korun.

Výrazně pomohla i EU

S rekonstrukcí a dostavbou krajských nemocnic významně pomohla i Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy a Integrovaného operačního programu. Značnou sumu ovšem investoval i kraj. „Jen na kofinancování těchto evropských projektů jsme z rozpočtu přidali 53,6 milionu korun,“ upřesnil hejtman.

Daří se také účinně umořovat dluh nemocnic, který vznikl za jejich předchozího vedení. Splátky dluhové služby přišly kraj v letech 2012–2015 na zhruba 685 milionů korun. „Věřím, že další plánované investice, které bychom chtěli realizovat v příštích čtyřech letech v rámci pokračování plnění generelu krajských nemocnic, nám pomohou držet krok s nejmodernější lékařskou vědou a zachovat prestiž našich nemocnic jakožto poskytovatelů nejlepší možné péče ve většině lékařských oborů,“ dodal hejtman.

Tabulka

Přehled investic v krajských nemocnicích za roky 2012–2015

Nemocnice Investice do budov Investice do přístrojů

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav 569,2 130

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov 100,6 54,5

Oblastní nemocnice Příbram 470,6 232,9

Oblastní nemocnice Kladno 582,8 112,1

Oblastní nemocnice Kolín 335,8 227

ZZS Středočeského kraje 9,6 54,3*

*hodnota pořízené zdravotnické techniky, vozidel a dalšího vybavení sanitek

Údaje jsou v milionech Kč

Zdroj KÚSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…