Hejtman Petera: První vydatnější sníh letošní zimy středočeští silničáři zvládli

30.12.2014 16:09

S prvním vydatnějším sněžením letošní zimy se Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje vypořádala bez větších obtíží a silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Hejtman Petera: První vydatnější sníh letošní zimy středočeští silničáři zvládli
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Údržbové stroje vyjíždějí přesně podle harmonogramu, aby řidičů zmírnily nesnáze způsobené počasím. „Znovu připomínám řidičům, aby v každém okamžiku mysleli na to, že svoji jízdu musí přizpůsobit stavu vozovky a zhoršené viditelnosti. Radlice a sněhové frézy nemohou být v dané chvíli na všech úsecích a podmínky se mohou měnit během chvíle,“ upozornil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Na silnicích I., II. a III. třídy ve Středočeském kraji dnes probíhá zimní údržba za pomoci všech strojů, které má Krajské správa a údržba silnic Středočeského kraje k dispozici. Od rána bylo nasazeno 13 vozidel zimní údržby, ošetřeno 162 kilometrů silnic posypem, 86 kilometrů plužením a 158 kilometrů kombinovanou technologií. Celkem bylo ošetřeno 406 kilometrů středočeských silnic.

Doba od zjištění špatné sjízdnosti silnice do výjezdu údržbových vozidel nesmí být delší než půl hodiny. Při silném sněžení projede údržbové vozidlo trasu dvakrát. Vozovky se ošetřují především chemickým posypem. V chráněných krajinných oblastech, pásmech zdrojů pitné vody i na málo frekventovaných silnicích se používá šetrnější, takzvaný inertní posyp, který ale má menší účinnost. Kraj má pro řidiče připravené i webové stránky, kde je možné aktuálně sledovat zimní údržbu komunikací: http://is.ecsinvention.cz/zimniudrzba/sck/.

Zimní období je podle zákona stanoveno od 1. listopadu do 31. března, kdy dispečink nepřetržitě sleduje sjízdnost silnic a vývoj počasí a vysílá do terénu údržbová vozidla. Středočeská správa a údržba silnic má na letošní zimu k dispozici 253 sypačů s radlicí, 161 traktorů se závěsnou radlicí a 12 sněhových fréz. Pro kalamitu je sjednána pomoc u zemědělců, stavebních firem a živnostníků, kteří mají nakladače a traktory s radlicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…