Hejtman Půta: Kraj zajistil odstranění nebezpečného odpadu v Dubé-Novém Berštejně

14.08.2018 22:40

Od května letošního roku bylo z lokality Dubá-Nový Berštejn odvezeno více než 68 tun nebezpečného odpadu. Celkové náklady na akci přesáhly 2,7 milionu korun včetně DPH. Podíl kraje činil zhruba 550 000 korun, 80 procent pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v rámci Národního programu Životní prostředí.

Hejtman Půta: Kraj zajistil odstranění nebezpečného odpadu v Dubé-Novém Berštejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

„Cílem projektu bylo vyklidit nebezpečné odpady ze skladu v Dubé, které zde zůstaly jako zátěž po zaniklé firmě. Nenašel se nikdo, kdo by byl za likvidaci zodpovědný. Proto se Liberecký kraj postaral o jejich odstranění,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Vlastník skladu se pokoušel soudní cestou zjednat nápravu, avšak neuspěl. V roce 2015 se proto obrátil na obec Dubá a po jednáních s Libereckým krajem bylo rozhodnuto o odvozu odpadů ze skladu.

Liberecký kraj k financování využil možnost získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v rámci Národního programu Životní prostředí. V červnu 2017 obdržel kraj rozhodnutí o poskytnutí dotace, následně bylo vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele, ve kterém zvítězila nabídka společnosti SUEZ Využití zdrojů a.s.

Náklady na samotný odvoz odpadů činily 2 348 286 korun s DPH. Celková částka vynaložená na projekt včetně přípravné fáze byla 2 749 293 koruny včetně DPH, z toho 80 procent pokryla dotace ze SFŽP. Vlastní podíl Libereckého kraje byl 549 858,50 korun.

„Projekt začal v květnu 2018 a byl definitivně ukončen 14. srpna 2018. Celkem bylo odvezeno 68,02 tun nebezpečného odpadu, který byl následně odstraněn ve spalovně průmyslových odpadů v Ostravě,“ dodal Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Objekt byl vybudován v roce 1990 jako sklad pesticidů pro státní statek Dubá. Později byl využíván jako schválený sklad nebezpečných odpadů. V roce 2005 ukončila společnost, která sklad provozovala, svoji činnost. Záhy zcela zanikla výmazem z obchodního rejstříku.

Ve skladu po ní zbylo necelých 69 tun odpadů. Konkrétně šlo o oleje obsahující polychlorované bifenyly (PCB). Jedná se o těžce odbouratelné látky s karcinogenními účinky, které se hromadí v tkáních organismů. Zůstaly zde také kondenzátory a části z jejich demontáže, obaly a obsahy záchytných jímek.

Při závěrečné kontrole lokality byly odebrány a analyzovány vzorky z jednotlivých místností skladu a z okolí objektu. Místo je nyní zdravotně nezávadné. Za posledních 5 let investoval Liberecký kraj do odstranění nebezpečných odpadů částku 718 976,62 koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…