Hejtman Půta: Kraji a městu Liberec spolupráce prospěje

29.01.2019 16:39

Letošní druhý Hejtmanský den věnoval Martin Půta statutárnímu městu Liberec. Doprovázel jej liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Vedle tradičního přijetí na radnici a setkání s představiteli města navštívil hejtman Půta libereckou spalovnu, průmyslovou zónu Sever, základní uměleckou školu, bývalý objekt galerie i zoologickou zahradu. Závěr dne samozřejmě patřil besedě s občany města.

Hejtman Půta: Kraji a městu Liberec spolupráce prospěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

„Liberec je sídelním městem Libereckého kraje, proto můžu říct, že se shodujeme v mnoha věcech, které je nutné řešit, ať už se jedná o rychlostní silnici v Doubí, obnovu dolního centra města nebo vlakové spojení z Liberce do Prahy,“ řekl po setkání s radou města hejtman Půta.

Dopoledne vedly kroky hejtmana Martina Půty a primátora Jaroslava Zámečníka do spalovny Termizo, kde si oba za doprovodu předsedy představenstva Pavla Bernáta prohlédli velín a pracoviště příjmu odpadu.

Následně se hejtman i primátor jeli podívat na místo plánovaného napojení na silnici I/35 do Průmyslové zóny Jih. Tam se oba krátce potkali s ředitelem Krajské správy silnic Libereckého kraje Janem Růžičkou a Tomášem Švagerkou, zástupcem společnosti Denso, kolem které silnice přímo povede.

Poté se představitelé kraje i města přesunuli do druhé liberecké průmyslové zóny – Sever. Tam navštívili společnost KNORR–BREMSE, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl. Jednatel společnosti, Martin Košíček, představil hejtmanovi Půtovi i primátoru Zámečníkovi další směr, kterým se chce firma vydat, a to vývoj a testování diskových brzd, který na sebe naváže nejen montážní, ale i vědecké a další odborné pracovníky.

Po společném obědě členů Rady Libereckého kraje a členů Rady statutárního města Liberec směřoval Martin Půta a Jaroslav Zámečník do ZOO Liberec. Zástupci zoologické zahrady nastínili potřebu opravy slonince, protože stávající, tzv. plně kontaktní, nevyhovuje současným požadavkům. Na setkání zazněla i možnost rozšíření zoologické zahrady do místa dnešního přírodního amfiteátru, které by zlepšilo podmínky chovaných zvířat a celkově vkusně propojilo všechny subjekty v Lidových sadech.

Program Hejtmanského dne pokračoval v Základní umělecké škole Liberec ve Frýdlantské ulici. Tamní ředitel, Tomáš Kolafa, provedl hejtmana i primátora po odborných učebnách a objektu školy. Zájem dětí o návštěvy v mnoha výtvarných, hudebních a pohybových kurzech, které tato liberecká umělecká škola nabízí, je velký.

Před závěrečným setkáním s občany Liberce v Kině Varšava se hejtman i primátor zúčastnil pietní události v obřadní síni liberecké radnice – Dne památky obětí holocaustu. Poté navštívili bývalý objekt galerie, Liebigův palác, ve kterém město plánuje vytvořit Centrum aktivního života, místo, ve kterém by sídlily organizace poskytující sociální pomoc.

Během závěrečné diskuze se občané ptali hejtmana a primátora na budoucnost plaveckého bazénu na Tržním náměstí, ale i na problematiku sucha v Libereckém kraji a zejména na Frýdlantsku.

„Po dnešních dvanácti hodinách práce spolu s hejtmanem je vidět, že spolupráce Liberce a Libereckého kraje je nutná a potřebná pro obě strany,“ zakončil den primátor Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…