Hejtman Půta: Měl by vzniknout okres Turnov? Diskuze odstartovala

16.02.2017 7:27

Starostové a tajemníci měst a obcí z Turnovska a Semilska, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a zástupci státních úřadů se sešli u společného jednání na téma možného vzniku okresu Turnov. Svolalo je Ministerstvo vnitra ČR proto, aby zahájili společnou diskuzi o skladebnosti územně správního členění státu a dostupnosti služeb státní správy v oblasti Turnovska.

Hejtman Půta: Měl by vzniknout okres Turnov? Diskuze odstartovala
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Harmonizace územně správního členění státu je jedním z cílů Strategického rámce rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014 – 2020, proto se ministerstvo vnitra k problematice narovnání skladebnosti na Turnovsku nyní vrátilo. Navíc je tato spletitost také překážkou pro čerpání dotací, díky čemu problém nabral na významu. Tato otázka se přitom řeší opakovaně od roku 1960, kdy původní turnovský okres zanikl a nastal stávající, v mnoha ohledech problematický stav. „ORP Turnov je největší územní anomálie v zemi a není žádné jiné území, kde je působnost rozložena mezi tři okresy,“ konstatoval Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra, který má problematiku na starosti.

Ministerstvo chce nyní především sbírat podněty od obcí, kterých se plánovaná změna přímo dotýká. Vyslechnout jejich preference z hlediska administrativního začlenění. Prioritním tématem je podle Mlsny zejména dobrá dostupnost služeb pro občany.

„Jsme rádi, že byla jednání svolána a je možnost o návrzích ministerstva vnitra debatovat. Především bych uvítal, aby nebyl nový stav pro obyvatele Turnovska horší, než ten současný. Hlavním měřítkem je pro nás dostupnost služeb pro občany, která se v poslední době bohužel spíše zhoršuje,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Zároveň zdůraznil, že největším dluhem zůstává, že ani 16 let od vzniku krajů, nemají ani kraje své plnohodnotné instituce a mnohé státní organizace se stále řídí původními okresy.

Zástupci ministerstva vnitra předložili přítomným účastníků tři možné varianty řešení:

  1. varianta – vznik samostatného okresu Turnov
  2. varianta – ORP Turnov přičlenit k okresu Liberec
  3. varianta – ORP Turnov zmenšit o okrajové obce a přičlenit je k okresu Semily nebo okresu Liberec

„Vnímáme a chceme, aby byl Turnov přirozeným centrem regionu. Pracovali jsme tvrdě na tom, aby náš úřad fungoval. Lidé by tu měli mít také dostupné služby. Část ORP patří do tří okresů, což vnímáme jako velkou komplikaci,“ zdůraznil turnovský starosta Tomáš Hocke. Připojili se k němu i další starostové. „Nejde pouze o dostupnost služeb. Kdyby vznikl okres Turnov, dal by se lidem signál o tom, kam patří. Mnozí rok 1960 vnímáme jako křivdu,“ řekl Michal Nožička, starosta Kacanov a podotkl, že některými institucemi patří Turnovsko dokonce ještě pod Hradec Králové.

Středeční setkání bylo úvodním na cestě za případnou změnou územního uspořádání v oblasti Turnovska. Ta se dotýká šestnácti obcí náležejících do správního obvodu obce s rozšířenou působností Turnov. V České republice je pak celkem 33 obcí, kterých se taková neskladebnost týká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…