Hejtman Půta: Nejsme v situaci, kdy bychom mohli zrušit drtivou většinu opatření

16.02.2021 12:58

Komentář na facebookovém profilu k vývoji pandemie v Libereckém kraji.

Hejtman Půta: Nejsme v situaci, kdy bychom mohli zrušit drtivou většinu opatření
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Při pohledu na aktuální epidemiologickou situaci v našem kraji je zřejmé, že nejvyšší nárůst právě zaznamenává okres Semily, který na Jilemnicku přímo sousedí s uzavřeným okresem Trutnov. Když k tomu přidáme fakt, že více jak 60 % testovaných vzorků je tzv. britské mutace, která je vysoce nakažlivá, určitě nejsme v situaci, kdy bychom mohli ze dne na den zrušit drtivou většinu opatření.

Nepříznivá jsou i čísla hospitalizovaných.

Obsazenost a dostupnost lůžek intenzivní péče jsou přitom hlavním kritériem Ministerstvo zdravotnictví České republiky pro souhlas s hejtmany navrhovaným postupným rozvolněním v podobě otevření obchodů, služeb nebo kulturních a sportovních zařízení. V této souvislosti jsem rád, že vláda dnes oznámila, že bude projednávat otevření obchodů od 22. února a zahájí i přípravy dalšího z našich požadavků, návratu žáků a studentů posledních ročníků do škol a to k 1. březnu. Opět se mi tak potvrdilo, že snažit se dohodnout je vždy lepší než prásknout do stolu.

K tomu aby se ale školy mohly znovu otevřít, bude nutné mít k dispozici nejen dostatek antigenních testů, ale také co možná nejdřív začít s očkováním pedagogů. O důležitosti vakcinace pro úspěšné vyřešení celé koronakrize svědčí i významný pokles covid pozitivních zdravotníků v našem kraji. Stejně optimistická čísla hlásí i organizace sociálních služeb – i tam významně poklesl počet nemocných klientů a zaměstnanců.

Věřím, že se tento trend brzy projeví i na klesajícím počtu hospitalizací. V průběhu příštího týdne zahájíme ve spolupráci se starosty očkování imobilních lidí nad 80 let u jejich praktických lékařů a v jejich domovech. Pro tento účel máme k dispozici vakcínu AstraZeneca, která není složitá při manipulaci a transportu.

Od pondělí 22. února budou v našem kraji otevřena velkokapacitní očkovací centra. Pro občany nad 80+ let, kteří jsou zaregistrování v Centrálním registračním systému, by tak mělo být k dispozici o něco víc termínů. Stále ale platí, že máme významně méně vakcíny, než odpovídá počtu obyvatel v této věkové kategorii v našem kraji, když vakcínu místo nás dostali nemocnice v Praze a fakultní nemocnice v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…