Hejtman Půta: Proti mafiánským praktikám dopravců budu bojovat

09.09.2020 19:43

Liberecký kraj bude uplatňovat bezmála jedenáctimilionovou náhradu škody v trestním řízení proti dopravním společnostem.

Hejtman Půta: Proti mafiánským praktikám dopravců budu bojovat
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Policie České republiky v současné době vede trestní řízení proti společnostem Witbystar a.s. (dříve BusLine a.s.) a ČSAD Liberec a.s. Ty jsou obviněny za spáchání trestného činu pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži na dopravní obslužnost v kraji. V polovině roku 2017 totiž měly uzavřít dohodu o společném postupu při podávání nabídek. Dohoda však měla nepochybně vliv na konečnou cenu za zajištění dopravní obslužnosti v části regionu. Tímto jednáním vznikla Libereckému kraji škoda 10.938.427,30 korun, který ji bude uplatňovat v probíhajícím trestním řízení.

V roce 2017 se na základě dohody vlády s odbory musely zvýšit mzdy řidičů v autobusové dopravě. Hlavní dopravci – ČSAD Liberec, BusLine a ČSAD Česká Lípa – tehdy vypověděli smlouvy. S českolipským dopravcem se Liberecký kraj shodl na kompromisu, v případě společností BusLine a ČSAD Liberec tomu tak nebylo. „Jak ukazuje obvinění, se kterým jsme se jako zástupci hlavního akcionáře seznámili, postupovaly BusLine a ČSAD Liberec v Jednacím řízení bez uveřejnění po vzájemné dohodě. Pokud by totiž žádná dohoda neexistovala a probíhala by normální soutěž mezi dvěma uchazeči, byla by konečná cena nižší. Proto se Liberecký kraj připojuje k trestnímu stíhání a vymáhání náhrady škody, která kraji vznikla a jež činí bezmála 11 milionů, když pod tlakem přistoupil na prokazatelně nevýhodnou cenu firmy BusLine. Rozhodně budu jako hejtman bojovat i nadále proti těmto mafiánským praktikám, které se snaží ovládnout více než 300 milionů z rozpočtu kraje určených na zajištění veřejné autobusové dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Základem pro výpočet škody je rozdíl mezi „vysoutěženou“ cenou ve výši 34,78 Kč/km (nabídka podaná BusLine pro oblast Východ v rámci Jednacího řízení bez uveřejnění) a maximální možnou navýšenou cenou ve výši 33,83 Kč/km, kterou Liberecký kraj jako zadavatel na základě svých výpočtů předpokládal. Pokud se tento nelegálně dosažený rozdíl, tedy 0,95 Kč/km, vynásobí součtem výkonů, které dopravce BusLine prováděl za celé období platnosti smlouvy (od 1. 6. 2017 do 19. 4. 2019) a jež byly 11.514.134 kilometrů, činí celková škoda způsobená kraji 10.938.427,30 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…