Hejtman Půta: Stávající prostory pro zdravotnickou záchrannou službu už nevyhovují

23.07.2020 17:36

Společná schůzka krajských radních s jejich libereckými protějšky přinesla zhodnocení důležitých témat a vize do budoucna.

Hejtman Půta: Stávající prostory pro zdravotnickou záchrannou službu už nevyhovují
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

V budově krajského úřadu včera nad několika tématy diskutovali krajští radní s jejich protějšky ze statutárního města Liberec. Stěžejními body byly například uvažované předání komunikace silnice Sokolská–Jablonecká, stav projektu kultivace okolí sídla krajského úřadu včetně vybudování náplavky, výstavba nové komunikace do Densa a výjezdové základny záchranné služby v Liberci či dotace do příspěvkových organizací s nadregionálním významem.   

Jednou z podmínek výstavby plánovaného Centra urgentní medicíny byla výstavba kvalitní silnice, po které by návštěvníci plynule přijížděli do areálu nemocnice. „Financování rekonstrukce v tomto případě není úplně jednoduché. Nejprve se musí vyjasnit majetkoprávní vztahy a změnit se také musí klasifikace silnice. Nyní je úsek ve správě Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Není ale možné, aby veškeré závazky nesl na svých bedrech pouze Liberecký kraj. Rád bych proto podepsal s městem memorandum a také vedl s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky jednání o finanční podpoře opravy,“ uvedl hejtman Martin Půta. Celkové výdaje na opravu by měly vyjít na zhruba 50 milionů korun. Statutární město Liberec přislíbilo vybudování parkování, chodníků a zeleně na svoje náklady. Příjemcem případné dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může být pouze kraj.

Pokračuje také projekt „Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje“, o jehož stavu byli liberečtí radní na včerejší schůzce informováni. Ten je rozdělen na dvě etapy, a to na parkovací dům (Etapa 1) a okolí úřadu (Etapa 2). U výstavby parkovacího domu pracuje Liberecký kraj s možností potenciální financovatelnosti tohoto záměru ještě v tomto programovém období Evropské unie, a to v rámci IPRÚ Liberec – Jablonec.

„Náplavka a celková kultivace dolního centra je pro Liberec velmi důležitým projektem. Jsem rád, že se projektuje a část města i Libereckého kraje na sebe plynule navazují. Práce běží dle harmonogramu a stavět by se mělo v roce 2022,“ dodal primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

V březnu letošního roku se odsouhlasilo memorandum ohledně výstavby sídla Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Již byl pro tyto účely také vytipován pozemek v ulici Kunratická. „Vybudování základny je velice důležité, protože stávající prostory už nevyhovují. Chceme uspíšit přípravu tak, aby zdravotnická záchranná služba mohla využít finanční prostředky z programu REACT-EU, který je určen na podporu zdravotnictví po koronavirové krizi,“ dodal hejtman Martin Půta.

Významnou dopravní tepnou je silnice vedoucí do areálu firmy Denso. V současné době je hotová projektová dokumentace na druhé dopravní napojení, která si dle odhadů vyžádá demolici cca 11 objektů. Nyní probíhá zajišťování stanovisek pro územní rozhodnutí a poslední, které chybí, je stanovisko Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Kraj pokračuje v naplnění svého slibu o vytvoření druhé přístupové komunikace do Průmyslové zóny Jih.

Jedním z posledních témat společné schůzky byla i dlouhodobá podpora příspěvkových organizací statutárního města Liberec, které mají nadregionální význam. Za poslední čtyři roky sem investoval Liberecký kraj konkrétně tyto částky:

2017 – 2,176 milionu korun

2018 – 3,568 milionu korun

2019 – 16,604 milionu korun

2020 – 12,497 milionu korun

„Příští rok by podpora měla činit až 20 milionů korun. Další jednání o spolupráci při řízení organizací s nadregionálním významem se ale dají od krajské samosprávy očekávat až po krajských volbách,“ dodal hejtman Půta.

Na závěr se městští a krajští radní společně pobavili o možnostech případného financování rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd a spolupráci se spolkem Ještěd 73. V současné době vydal Krajský úřad Libereckého kraje kladné závazné stanovisko k architektonickému návrhu obnovy. Rekonstrukce by měla vyjít na zhruba 500 milionů korun.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.