Hejtman Půta: Ukrajinská delegace k nám přijela s řediteli závodů na zpracování masa, ovoce, mléčných výrobků, ale i s podnikateli v oblasti strojírenství či zdravotnictví

23.04.2016 22:00

Borys Zajchuk, velvyslanec Ukrajiny v ČR, Vasyl Brovarnyk, místopředseda Vinnycké oblastní státní administrativy a téměř třicet významných ukrajinských podnikatelů jednalo ve středu 20. dubna s hejtmanem Martinem Půtou a náměstkem Josefem Jadrným o možnostech spolupráce nejen mezi regiony, ale i mezi firmami.

Hejtman Půta: Ukrajinská delegace k nám přijela s řediteli závodů na zpracování masa, ovoce,  mléčných výrobků, ale i s podnikateli v  oblasti strojírenství či zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

„Se zájmem jsme si vyslechli prezentace o Vinnycké oblasti, která je zaměřena zejména na zemědělskou produkci, chov zvířat a následný zpracovatelský průmysl,“ řekl po jednání hejtman Martin Půta. „Členy delegace byli ředitelé závodů na zpracování tuků a olejů, masa, ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, ale i podnikatelé z oblasti strojírenství či zdravotnictví,“ doplnil hejtman.

„Dostali jsme pozvání k návštěvě oblasti,“ sdělil náměstek pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný. „Rádi bychom využili zemědělského potenciálu Vinnycké oblasti a zkusili vyjednat spolupráci například v možnosti odběru zemědělských produktů nebo naopak zavedení některých technologií z našeho kraje do ukrajinského průmyslu,“ upřesnil náměstek Jadrný.

Pro delegaci byl Krajskou hospodářskou komorou připraven seminář a setkání s podnikateli Libereckého kraje. Zástupci firem si mohli v rámci semináře udělat základní představu o fungování podnikání v ČR a na Ukrajině. Součástí programu byly i návštěvy několika místních obchodních společností, které se mohly ukrajinské delegaci pochlubit svojí výrobou.

Vinnycká oblast je jednou z 24 samosprávných oblastí Ukrajiny. Na jihu sousedí s Moldavskem, od kterého je oddělena převážně řekou Dněstr. Je pátou ekonomicky nejrychleji se rozvíjející oblastí na Ukrajině. V zemědělství a zejména v oblasti zpracování obilí zaujímá tato oblast první místo, často se jí přezdívá „obilnice“ Ukrajiny. Důležitá je i tamní lékařská univerzita nebo společnost Roshen, největší výrobce cukrovinek na Ukrajině. Hlavní město Vinnycja se 400tis. obyvateli leží na řece Jižní Buh. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.