Hejtman Půta: Vláda nemůže ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů

18.11.2020 16:05

Rada Libereckého kraje požaduje od státu kompenzace negativních dopadů na rozpočty krajů.

Hejtman Půta: Vláda nemůže ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Krajská rada dnes vyjádřila svůj nesouhlas s negativními dopady na rozpočty krajů, které přinese, v případě schválení, vládní daňový balíček. Žádá v souladu s usnesením Asociace krajů ČR o jednorázovou kompenzaci pro kraje ve výši 300 korun na obyvatele za propad daňových příjmů za rok 2020 a jednání o úpravě rozpočtového určení daní (RUD) na další roky, kdy se daňové příjmy sníží.

„Návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně ve výši 15 % resp. 23 % přinesou zásadní a trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů. U obcí půjde podle našich propočtů až o 25 miliard korun, u krajů o 8,5 miliardy. To je nepřijatelné, znamenalo by to razantní omezení investic i rozsahu některých veřejných služeb. Vláda nemůže takto ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů a je nutné urychleně jednat o řešení,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Mimořádné jednání rady kraje také podpořilo společnou Výzvu Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR za podpory Národní sítě Místních akčních skupin, primátora hl. m. Prahy a hejtmanů Libereckého kraje, Pardubického kraje a Olomouckého kraje adresovanou v této věci vládě ČR a Parlamentu ČR.

Požadavek na řešení očekávaného propadu příjmů krajů schválením jednorázové kompenzace za rok 2020 ve výši 300 korun vyjádřila svým usnesením z 13. listopadu 2020 Asociace krajů ČR a obrátila se na předsedu vlády s žádostí o tuto kompenzaci a další jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi