Hejtman Rozbořil: Na výměnu starých kotlů bude možné žádat od 22. února

07.01.2016 16:50

Tzv. kotlíkovou dotaci vyhlašuje Olomoucký kraj poprvé. Hejtmanství občanům rozdělí přes 166 milionů korun. O dotaci na výměnu starých kotlů mohou žádat vlastníci nebo spoluvlastníci rodinných domů.

Hejtman Rozbořil: Na výměnu starých kotlů bude možné žádat od 22. února
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 je určena na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, tepelné čerpadlo a plynový kondenzační kotel. Podmínky pro přijetí žádostí a čerpání dotace jsou zveřejněny na webových stránkách kraje www.kr-olomoucky.cz/kotlikovedotace.

„Česká republika se dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším. Téměř 90 % celkových emisí karcinogenního benzo(a)pyrenu a téměř 40 % celkových emisí prachových částic PM10 pochází ze sektoru lokálního vytápění domácností. Staré kotle svým jedovatým kouřem ohrožují zdraví naše, našich dětí i sousedů. Proto považujeme za zcela zásadní, že můžeme spustit kotlíkové dotace pro občany ve všech krajích České republiky. Jsem přesvědčen, že se nám díky této kotlíkové revoluci podaří významně zlepšit kvalitu ovzduší v celé ČR. Do roku 2020 máme na tzv. kotlíkové dotace připraveno celkem 9 miliard Kč z fondů EU na výměnu až 100 000 starých kotlů. Věřím, že o příspěvek na nové kotle bude velký zájem – ukázaly to už výzvy z předchozích let, které financovalo MŽP spolu s kraji. V některých regionech lidé stáli na dotaci dlouhé fronty a alokace byla vyčerpána i během jednoho či dvou dnů,“ připomíná ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jsem rád, že kraj může kotlíkové dotace poprvé vyhlásit a nabídnout občanům možnost přejít na ekologičtější a k životnímu prostředí šetrnější způsob vytápění domácností. Náš region se opakovaně potýká s nepříznivou smogovou situací. Výměna starých kotlů za nové zdroje tepla, které musí podle pravidel splňovat přísné ekologické normy, tak určitě přispěje ke zlepšení ovzduší. Navíc modernější způsob vytápění sníží i energetickou náročnost rodinného domu,“  říká hejtman Jiří Rozbořil.

Základní parametry dotačního programu v Olomouckém kraji jsou v souladu s podmínkami danými ministerstvem životního prostředí a platit budou plošně na území celého regionu. Za 166 milionů korun by mělo být v letech 2016 až 2017 vyměněno minimálně 1 140 kotlů.

„Co se týče finančních prostředků pro občany, kteří splní všechny stanovené podmínky, půjde o systém zpětného proplácení. V rámci kotlíkových dotací je možné získat až 127,5 tisíce korun. Výše dotace je stanovena procentem podle nově pořizovaného zdroje tepla, případně podle příslušnosti obce k tzv. prioritním obcím, ve které se nachází rodinný dům. Prioritní oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší získají k dotaci ještě 5% bonus,“  uvádí hejtman Rozbořil.

Olomoucký kraj očekává v první výzvě kotlíkové dotace velký zájem. Pro žadatele jsou proto připraveny také informační semináře ve třinácti městech regionu. Konkrétně v Hranicích, Konici, Jeseníku, Zábřehu, Litovli, Prostějově, Šumperku, Šternberku, Lipníku nad Bečvou, Javorníku, Mohelnici, Přerově a v Uničově. Harmonogram seminářů najdete v příloze tiskové zprávy.

„Na seminářích seznámí pracovníci krajského úřadu občany s dotačním programem, veškerými podmínkami programu, bude prezentována žádost a způsob jejího vyplnění i další potřebné informace. Dostane se také na individuální dotazy a konzultace. Harmonogram seminářů je už ode dneška zveřejněn na webu kraje a počítáme s velkým tématem kotlíkové dotace rovněž v lednovém krajském měsíčníku,“ doplňuje hejtman Rozbořil.

Papírovou žádost o dotaci bude možné podat od 22. února do 13. května osobně na podatelně Krajského úřadu Olomouckého kraje, na detašovaných pracovištích v Šumperku a Jeseníku, dále přes datovou schránku, e-mailovou formou se zaručeným elektronickým podpisem nebo ji lze poslat poštou.

Podrobné informace k čerpání kotlíkových dotací včetně žádostí a příloh jsou zveřejněny na krajském webu na níže uvedených adresách:

www.kr-olomoucky.cz/dotace2016

www.kr-olomoucky.cz/kotlikovedotace

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.