Hejtman Šimek: Děkuji všem, kdo byli nápomocni při likvidaci ohnisek nákazy

10.01.2017 7:29

Poděkování za profesionální práci hasičů, policistů, vojáků a velmi věcný a konstruktivní přístup starostů při řešení problémů spojených s výskytem ptačí chřipky vyjádřil hejtman Bohumil Šimek na pondělním jednání Bezpečnostní rady Jihomor. kraje.

Hejtman Šimek: Děkuji všem, kdo byli nápomocni při likvidaci ohnisek nákazy
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

„Informoval jsem bezpečnostní radu o své sobotní návštěvě v Ivančících a Moravském Krumlově, kde pracovníci Krajské hygienické stanice za pomoci dalších složek Integrovaného záchranného systému JMK prováděli opatření týkající se výskytu ptačí chřipky v této oblasti. Děkuji všem, kdo byli nápomocni při likvidaci ohnisek nákazy zejména s ohledemna ztížené povětrnostní podmínky,“ zdůraznil hejtman Šimek.

Ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava shrnul dosavadní události a následné kroky, které jeho organizace metodicky řídila a koordinovala. Zdůraznil, že se v tomto případě nejedná o kmen nákazy, která by ohrožovala životy a zdraví lidí v kraji. Bezpečnostní rada kraje se v minulém týdnu sice fyzicky nesešla, ale po celou dobu byli její členové v aktivním kontaktu a hejtman byl průběžně informován o aktuálních skutečnostech. Ředitel Salava rovněž seznámil s aktuálním nařízením Státní veterinární správy, souvisejícím s výskytem nebezpečné nákazy v Brodě nad Dyjí.

Podle krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Jiřího Pelikána bylo dosudnasazeno na 400 hasičů (nejvíce v sobotu, kdy práci komplikovalo mrazivé počasí). Každý den šlo asi o 120 lidí, včetně Policie ČR, městských policií a dobrovolných hasičů. Zapojeno bylo také dekontaminační a operační středisko.

„Do akce jsou kvůli střídání zapojeni hasiči z celého kraje. Do nedělního večera bylo zlikvidováno 3 000 kusů drůbeže na Moravskokrumlovsku, 2 000 v Ivančicích. Během dneška půjde ještě o 1 000 kusů v Ivančicích a v Nové Vsi, v úterý o chov ve Vedrovicích. Dobrá spolupráce je s kafilerií Medlov,“ řekl Jiří Pelikán, který potvrdil konstruktivní komunikaci a spolupráci se starosty postižených obcí i  s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému. Jak zdůraznil, pokud se neobjeví další ohnisko ptačí chřipky na jižní Moravě, budou všechna opatření ukončena ve středu 11. ledna 2017.

Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje David Křivánek informoval, že současná forma viru aviární inflluenzy H5N8 je sice vysoce patogenní pro ptáky, pravděpodobnost přenosu na člověka je nicméně velmi nízká a zatím žádný takový lidský případ nebyl na světě zjištěn. Státní veterinární správa a Ministerstvo zdravotnictví průběžně spolupracují a byla přijata veškerá potřebná opatření.

Ředitel Křivánek dále informoval, že v Jihomoravském kraji došlo k nárůstů počtu hlášených případů akutních respiračních infekcí, a to zejména z ambulancí praktických lékařů pro dospělé, nemocnost přesáhla epidemický práh. Případy sezónní chřipky se vyskytují zatím sporadicky. Z těchto důvodů doporučila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje zdravotnickým zařízením vyhlásit zákaz návštěv, k čemuž některé přistoupily. Toto opatření nemá žádnou souvislost s výskytem ptačí chřipky na jihu Moravy.

V úterý 10. ledna v 10:00 proběhne v místnosti 240 v budově Krajského úřadu JMK schůzka zástupců JMK, složek IZS, Státní veterinární správy, Krajské veterinární správy a starostů dotčených obcí. Předmětem jednání bude upřesnění dalšího postupu a řešení finančních náhrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…