Hejtman Šimek: Modrá je moje oblíbená barva. Budeme svítit

30.03.2017 15:48

V neděli 2. dubna 2017 se budova Krajského úřadu na Žerotínově náměstí již potřetí rozsvítí modře. Připojuje se tak k celosvětovému Mezinárodnímu dni porozumění autismu (World Autism Awareness Day).

Hejtman Šimek: Modrá je moje oblíbená barva. Budeme svítit
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

V tento den se již tradičně lidé ze všech koutů světa zapojují do celosvětové kampaně Light It Up Blue – Česko svítí modře 2017.  A připojit se může opravdu kdokoliv, stačí rozsvítit modrou žárovku, obléknout si něco modrého či si na oblečení připnout stužku nebo jiný doplněk v této barvě. 

„Jsem rád, že se k této události Jihomoravský kraj opakovaně připojuje. Řečeno s nadsázkou, modrá je moje oblíbená barva, já osobně tedy tuto kampaň podporuji téměř celý rok,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Cílem čtvrtého ročníku události je šířit porozumění vůči autismu, zvýšit povědomí veřejnosti o tomto onemocnění a v neposlední řadě symbolicky podpořit lidi s poruchou autistického spektra (PAS) i jejich rodiny.

„Jihomoravský kraj dlouhodobě podporuje organizace věnující se lidem s poruchami autistického spektra. Podpora se týká rané péče, denních stacionářů, osobní asistence, sociální rehabilitace či chráněného bydlení,“dodal náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Proč zrovna modrá?  Je to barva komunikace a sebevyjádření. Dvě oblasti, ve kterých má člověk s tímto onemocněním největší potíže. PAS postihuje každé 68. narozené dítě, v  České republice žije podle odhadu 200 000 osob s tímto onemocněním. Mottem letošního ročníku je: „Lidé na spektru jsou JINÍ…NE horší.“

Ke kampani se připojuje také nezisková organizace Modrá beruška, z. s., která podporuje děti s PAS i jejich rodiny. Tato organizace koordinuje také další objekty, které budou symbolicky modře nasvíceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.