Hejtman Šimek: Na výsadbu ovocných stromů půjde téměř milion korun

04.11.2017 22:01

Jihomoravský kraj podpoří výsadbu ovocných stromů na území celkem 21 obcí a měst na jižní Moravě částkou téměř jednoho milionu korun. Rozhodlo o tom na svém zasedání krajské zastupitelstvo.

Hejtman Šimek: Na výsadbu ovocných stromů půjde téměř milion korun
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

V první etapě byly se záměrem osloveny především regiony s ovocnářskou tradicí, kde dochází k vymírání starých ovocných stromů v krajině. Jedná se o regiony Boskovicka, Blanenska a Tišnovska. Poté se kraj obrátil také na obce napříč regionem, které mají dlouholetou zkušenost s výsadbou a pěstováním ovocných stromů. Jedná se o pilotní projekt Jihomoravského kraje. Jeho záměrem je podpořit výsadbu ovocných stromů, zejména jabloní, švestek, třešní, hrušní a ořešáků, na pozemcích obcí.

„Výsadba dřevin do krajiny díky aktivitě obcí je nejschůdnějším řešením toho, co můžeme pro naši moravskou vysychající přírodu v současnosti udělat. Z dlouhodobého hlediska je zeleň účinnější k zadržení vody v krajině než vodní plochy. K vybudování vodních ploch většinou obce nedisponují pozemky ve svém vlastnictví, nehledě na skutečnost, že jejich vybudování je také finančně, časově a administrativně velmi náročné. Pokud se prokáže, že zájem o péči o krajinu v okolí obcí prostřednictvím výsadby dřevin bude u obcí trvalý, rozšíříme projekt na území celého kraje,“ zdůraznil hejtman Bohumil Šimek.

Předpokládaná výše finanční podpory na jeden vysazovaný ovocný strom činí 1 100 korun a zahrnuje mimo pořízení sazenic ovocných stromů také zakoupení potřebného úvazného materiálu, dopravu, odborné poradenství a následnou péči o vysázené stromy. K podmínkám poskytnuté dotace patří závazek obce zajistit výsadbu ovocných stromů vlastními silami obce, zapojením obyvatel obce, škol, spolků, samosprávy nebo podnikatelů jako nejúčinnějšího nástroje budování vztahu a sounáležitosti obyvatelstva k péči o okolní krajinu a podpoření komunitního života v obci.

Výsadba ovocných stromů se uskuteční na pozemcích ve vlastnictví obce.

Seznam žadatelů o veřejnou finanční podporu z rozpočtu Jihomoravského kraje:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…