Hejtman Šimek: Náš region je v porovnání s ostatními kraji relativně bohatý

20.05.2017 10:59

Jihomoravský kraj jako dobrý hospodář získal vysoké ratingové hodnocení.

Hejtman Šimek: Náš region je v porovnání s ostatními kraji relativně bohatý
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Zlepšující se provozní hospodaření, zdravá úroveň kapitálových výdajů posílená investičními dotacemi, nízká dluhová služba v porovnání s ostatními kraji a snižující se zadluženost – to jsou silné stránky hospodaření Jihomoravského kraje, díky kterým byl kraji udělen společností Moody's mezinárodní rating na úrovni A2 a národní rating na úrovni Aa3.cz. Stejné hodnocení mají jen další tři hodnocené kraje. 

„Jsme kraj, který je v dobré kondici, a to nejen v národním, ale i mezinárodním kontextu. Náš region je v porovnání s ostatními kraji relativně bohatý, se spoustou kvalitních zaměstnavatelů a s velkým potenciálem dalšího rozvoje. Můžeme být právem hrdi na to, že jsme podle uděleného ratingu jedním z mála krajů, který byl v minulém roce schopen udržet své investice a zdravou úroveň kapitálových výdajů. Čím vyšší rating, tím menší riziko pro potenciální investory. Nové investice v kraji se odrazí i na kvalitě života našich obyvatel,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.  

Výhodou Jihomoravského kraje je jeho střední zadluženost, která se bude dále snižovat a solidní likvidita. Zlepšující se provozní hospodaření je úzce napojeno na růst národní ekonomiky, přičemž obezřetné řízení rozpočtu pomohlo udržet dobrou kapacitu financovat kapitálové výdaje z vlastních zdrojů. Zdravá úroveň kapitálových výdajů vychází rovněž ze značného využívání investičních dotací. 

Cílem ratingového hodnocení je zjistit, a to na základě komplexního rozboru veškerých známých rizik kraje, jak je schopen a ochoten dostát včas a v plné výši všem svým závazkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.