Hejtman Šimek: Rakousko je naším nejbližším partnerem. Z Brna je blíže do Vídně než do Prahy

09.04.2017 12:30

Sedmdesát let Vídeňských svobodných listů – českých novin ve Vídni – přiblíží výstava, která bude mít vernisáž v pondělí 10. dubna v 17 hodin ve foyer brněnského sídla Jihomoravského kraje na Žerotínově náměstí 3.

Hejtman Šimek: Rakousko je naším nejbližším partnerem. Z Brna je blíže do Vídně než do Prahy
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Výstava přináší ohlédnutí za historií listu, který vznikl v roce 1946 v návaznosti na více než stoletou historii vydávání česky psaných novin ve Vídni. Na 16 panelech najdete stručný přehled historie českých novin ve Vídni a především vývoj Vídeňských svobodných listů od jejich vzniku až po současnost. Pozornost je věnována obsahu a jeho změnám – od informačního pramenu o repatriaci krajanů do staré vlasti, přes list s vyhraněným postojem k tehdejšímu režimu v Československu, přinášejícím informace také o menšinovém životě, až po současný list, věnující se převážně životu Čechů ve Vídni a v Rakousku.

„Rakousko, zejména spolková země Dolní Rakousko a metropole Vídeň, je pro Jihomoravský kraj nejbližším sousedem, s nímž nás pojí zeměpisná blízkost, společné osudy, historické zkušenosti a kulturní kořeny. Z Brna je blíže do Vídně než do Prahy. Jsem proto rád, že představení vídeňských novin psaných česky se uskuteční právě zde a rád bych na ni pozval i občany jižní Moravy,“ říká k výstavě hejtman Bohumil Šimek.

Souběžně výstava podává základní informace o zastřešující Menšinové radě, která byla – vedle spolku České srdce – po dlouhá léta a je i v současnosti majitelem, nakladatelem a vydavatelem listu. V chronologické posloupnosti výstava zmiňuje vznik nových států po rozpadu Rakousko-Uherska, období první republiky – vše v pojetí české menšiny. Věnuje pozornost odboji vídeňských Čechoslováků za druhé světové války, založení Československého ústředního výboru ve Vídni, ideový rozkol v menšině po únorovém komunistickém převratu 1948, příchod emigrantů z Československa po letech 1948 a 1968 i signatářů Charty 77, a konečně pád komunistického režimu roku 1989, který ve svém důsledku vedl k postupnému překonání rozkolu v menšině. Dějinnou zkratku uzavírá pohled na současnost a optimistický výhled do budoucnosti menšiny, charakterizovaný zejména úsilím o udržení mateřského jazyka, zejména prostřednictvím tradice česko-vídeňského školství, tiskovin a spolkové činnosti.

Vernisáž se uskuteční za přítomnosti hejtmana Bohumila Šimka a dalších představitelů kraje, velvyslance ČR v Rakousku Jana Sechtera, pozvaných osobností z oblasti politiky i kultury a představitelů české menšiny ve Vídni. Výstava potrvá do 28. dubna 2017. Jste srdečně zváni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…