Hejtman Šimek: Rozpočet vzniká s aktivní účastí občanů, letos se jich zapojilo 777

10.11.2017 13:36

Celkem 777 obyvatel jižní Moravy se svými podněty zapojilo do přípravy krajského rozpočtu na rok 2018 v rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“. Po jednání krajské rady 9. listopadu 2017 to uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Hejtman Šimek: Rozpočet vzniká s aktivní účastí občanů, letos se jich zapojilo 777
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

„Do konce listopadu zohledníme podněty občanů. Vyhodnocení preferencí všech občanů, kteří se zúčastnili dotazníkového šetření, samozřejmě zveřejníme na webových stránkách kraje. Získaná odezva nám umožňuje lepší orientaci v tom, co veřejnost od kraje očekává a na co klade důraz,“ řekl hejtman Šimek.

Na webových stránkách kraje (ZDE) bylo možné během měsíce října v internetovém dotazníku vyjádřit priority, které by měl kraj v roce 2018 realizovat. „Výsledky dotazníkového šetření ukazují, že občané Jihomoravského kraje nejvíce preferují výdaje do následujících oblastí: „Doprava a dopravní obslužnost“ (15,3 %), „Zdravotnictví“ (12,8 %), „Sociální oblast“ (11,4 %), „Kultura a památková péče (10,6 %), „Regionální rozvoj“ (10,0 %) a „Školství, tělovýchova a zájmová činnost“ (9,6 %). Mezi nejčastěji uváděné aktivity v rámci jednotlivých oblastí patří oprava a údržba silnic II. a III. třídy v JMK, podpora regionálních funkcí knihoven, zajištění zdravotnické záchranné služby, zkvalitnění života uživatelů služeb domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a domovů pro osoby se zdravotním postižením, rozvoj nemocnic poskytujících akutní, následnou a dlouhodobou lůžkovou péči, podpora tělovýchovy a sportu, podpora obcí a svazků obcí v oblasti odkanalizování a staveb čistíren odpadních vod a staveb protipovodňové ochrany, a podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů,“ uvedl hejtman.

Možnosti vznést konkrétní podnět k návrhu rozpočtu využilo z uvedených 777 obyvatel jižní Moravy celkem 241 občanů, kteří mají bydliště na území kraje. Nejvíce konkrétních podnětů bylo vzneseno v oblasti „Doprava a dopravní obslužnost“ (109 podnětů), z toho 52 podnětů se týká dopravy v úseku Šlapanice – Brno-Slatina. Nejčastěji byla zmiňována rekonstrukce silnice III. třídy III/15286 Šlapanice – Brno-Slatina včetně vybudování světelně řízené křižovatky ve Slatině u kostela, tj. křižovatka Šlapanická – Krejčího, podpora výstavby obchvatu městské části Brno-Slatina a napojení Šlapanic na obchvat. Velké množství podnětů bylo vzneseno rovněž v oblasti „Požární ochrana, integrovaný záchranný systém a bezpečnost“ (46 podnětů), z toho 44 podnětů se týká stavby nové hasičské zbrojnice pro SDH Bílovice nad Svitavou. Dále bylo větší množství konkrétních podnětů vzneseno v oblasti „Kultura a památková péče“ (29 podnětů), z toho 23 podnětů se týká podpory knihoven (zachování dotačního titulu, dotace na opravy prostor a obměna knihovních fondů) a v oblasti „Školství, tělovýchova a zájmová činnost“ (26 podnětů), z toho 18 podnětů se týká podpory výstavby nové základní školy v Rajhradicích.

Loni se do přípravy rozpočtu zapojilo 1105 obyvatel jižní Moravy. V běžné praxi mají občané možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je v souladu se zákonem zveřejněn 15 dní před projednáváním v zastupitelstvu kraje. Návrh rozpočtu na rok 2018 by měl být v tomto termínu uveřejněn na úřední desce a na webových stránkách kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…