Hejtman Štěpán: V Polsku se objevila ptačí chřipka, osm našich obcí je v ochranném pásmu

12.01.2017 21:10

Na případ ptačí chřipky na území Polska v blízkosti hranic s Královéhradeckým krajem dnes upozornila Státní veterinární správa. Některá města a obce v kraji se tak dostala do ochranného pásma a do pásma dozoru. Státní veterinární správa vydala nařízení o mimořádných veterinárních opatřeních.

Hejtman Štěpán: V Polsku se objevila ptačí chřipka, osm našich obcí je v ochranném pásmu
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj vyhlásila dne 12. 1. 2017 Mimořádná veterinární opatření při výskytu nebezpečné nákazy aviární influenzy, známé jako ptačí chřipka. Mimořádná opatření jsou platná od 12. ledna 2017.

„Podle našich informací jsou mimořádná veterinární opatření vydávána na základě potvrzení výskytu nebezpečné nákazy ptačí chřipky na území Polska v lokalitě Kudowa Zdrój, a to ve vzdálenosti jednoho kilometru od hranice s Českou republikou, ohnisko nákazy se tedy nenachází přímo na našem území. Na základě toho je osm obcí v našem regionu v ochranném pásmu, které je stanoveno ve vzdálenosti tří kilometrů od ohniska nákazy a 57 obcí v pásmu dozoru. To zasahuje do vzdálenosti deseti kilometrů od ohniska nákazy,“ informoval hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Vzhledem k tomu, že se prozatím nevyskytla nákaza bezprostředně na území kraje, není podle hejtmana nutné svolávat bezpečnostní radu kraje. „Reagovali jsme na tento celorepublikový problém ihned po prvním výskytu na jižní Moravě, kdy byla svolána krajská nákazová komise Královéhradeckého kraje, kdy byl sestaven systém doporučení a preventivních opatření ve vztahu k chovatelům drůbeže, vše už bylo tehdy distribuováno na jednotlivé obce v kraji. Celý vývoj budeme pochopitelně sledovat a v případě, že si to bude situace vyžadovat, bezpečnostní rada kraje bude svolána,“ doplnil hejtman.

Na základě pokynů Státní veterinární správy bude nyní nutné učinit nejpozději do 16. ledna v ochranném pásmu soupis všech hospodářství, kde je chována či držena drůbež nebo jiní ptáci chovaní v zajetí. Oproti tomu v pásmu dozoru bude do stejného data proveden soupis všech komerčních chovatelů drůbeže. Utrácení drůbeže nikde nařízeno není.

Ochranným pásmem se stanovují následující katastrální území:
Babí u Náchoda
Běloves
Dobrošov
Malá Čermná
Malé Poříčí
Pavlišov
Velké Poříčí
Žďárky

Pásmem dozoru se stanovují následující katastrální území (celkem 57):
Bělý, Bezděkov nad Metují, Blažkov u Slavoňova, Bohdašín nad Olešnicí, Bohdašín v Orlických horách, Borová, Bražec, Červený Kostelec, Česká Čermná, Dlouhé, Dolní Radechová, Horní Dřevíč, Horní Kostelec, Horní Radechová, Horní Rybníky, Hronov, Jestřebí nad Metují, Jizbice u Náchoda, Kramolna, Lhotky, Libchyně, Lipí u Náchoda, Machov, Machovská Lhota, Městská Kramolna, Mezilesí u Náchoda, Náchod, Nízká Srbská, Nový Hrádek, Olešnice u Červeného Kostelce, Olešnice v Orlických horách, Police nad Metují, Provodov, Přibyslav nad Metují, Radešov nad Metují, Rokytník, Řešetova Lhota, Sendraž, Slavíkov u Náchoda, Slavoňov, Staré Město nad Metují, Starkoč u Vysokova, Studnice u Náchoda, Šonov u Nového Města nad Metují, Trubějov, Třtice nad Olešnicí, Velká Ledhuje, Velké Petrovice, Velký Dřevíč, Vrchoviny, Všeliby, Vysoká Srbská, Vysokov, Zábrodí, Zbečník, Zlíčko, Žabokrky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.