Hejtman Štěpán ocenil významné osobnosti kraje

06.09.2020 18:05 | Zprávy

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán ocenil Pamětní medailí hejtmana 19 významných osobností z regionu. Mezi nimi jsou vědečtí pracovníci, sportovci i dlouholetí dárci krve. Záslužnou medaili Královéhradeckého kraje získal in memoriam bývalý náčelník horské služby v Krkonoších Adolf Klepš.

Hejtman Štěpán ocenil významné osobnosti kraje
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

„Bylo mi velkou ctí ocenit práci a přínos lidí, kteří se dlouhodobě a úspěšně snaží zlepšovat život obyvatel kraje a obětavě pracují pro druhé. Přeji jim mnoho dalších úspěchů a životního elánu. Děkuji také všem, kteří tyto osobnosti nominovali,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Ocenění osobnosti bylo součástí programu oslav 20 let Královéhradeckého kraje, které se uskutečnily v sobotu 5. září v Hradci Králové. Součástí akce byl i kulturní program, během kterého vystoupla například kapela Sabrakadarba, Vendetta či Barbora Poláková.

Záslužná medaile Královéhradeckého kraje:

Adolf Klepš – in memoriam
za výrazné zásluhy o rozvoj Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje
Adolf Klepš byl profesionálním členem Horské služby České republiky po 26 let a od roku 2001 vedl Horskou službu ČR v Krkonoších. Jeho přátelé a kolegové na něj vzpomínají jako na skvělého náčelníka, obětavého a vynikajícího záchranáře a naprostého profesionála, na kterého se mohli spolehnout během náročných záchranářských zásahů i v osobním životě. Celým svým životem se tak výrazně zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému.

Pamětní medaile hejtmana Královéhradeckého kraje:

Olga Castiellová
za celoživotní přínos pro českou kulturu
Olga Castiellová patří mezi přední české polonisty a překladatele z polštiny. Po roce 1989 realizovala souborné vydání spisů svého otce Egona Hostovského a ke 100. výročí jeho narození se zasloužila o vydání knihy Egon Hostovský a rodný kraj. Úzce spolupracovala s dnešním Muzeem Náchodska, zajistila převoz otcovy knihovny z USA do Česka a darovala ji muzeu. Kromě knih věnovala muzeu i například otcův Řád T. G. Masaryka, který získal in memoriam.

Jan Červinka
za celoživotní podporu a rozvoj sportu
Jan Červinka je právem nazýván legendou českého expedičního horolezectví. Byl členem 1. reprezentačního týmu československých horolezců. Ve Vrchlabí založil a čtyřicet let vedl horolezecký oddíl Spartaku Vrchlabí. Svou pracovitostí, nadšením a pílí ovlivnil život třem generacím sportovců, které vedl, připravoval a rozvíjel. I ve svých devadesáti letech je stále aktivní a pořádá výstavy fotografií ze svých expedic.

Bohumír Hamáček
za usilovnou a obětavou práci pro seniory
Bohumír Hamáček stojí v čele okresního svazu seniorů v Nové Pace od roku 2005. Pod jeho vedením organizace vzkvétá a její činnost je velmi rozmanitá – od tanečních zábav po poznávací a sportovní výjezdy. Nelze opomenout ani pořádání tradičních zimních sportovních her seniorů v Nové Pace, kterých se každoročně účastní čím dál více závodníků z celého kraje.

Lenka Hovadová
za dlouholeté dárcovství krve a krevní plazmy
Lenka Hovadová pravidelně chodí darovat krev a krevní plazmu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Do února letošního roku absolvovala již 234 odběrů.

Květoslav Kvasnička
za mimořádný přínos o rozvoj obce Kunčice
Květoslav Kvasnička je od roku 1990 starostou obce Kunčice a v této funkci působí nepřerušeně po všechna volební období. Díky jeho obětavé práci se podařilo zvelebit a zmodernizovat obec. Mezi zásadní kroky patří: plynofikace obce, rekonstrukce zchátralého Betlachova statku, kde vznikla moderní multifunkční budova, rekonstrukce sportovního hřiště či vybudování cyklostezky do blízkých Nechanic.

Jaroslav Květina
za celoživotní lékařskou a vědeckou práci
Jaroslav Květina byl jedním z iniciátorů vzniku Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 1969. Po následujících 21 let zde působil jako profesor a vedoucí katedry farmakologie a toxikologie, zároveň byl děkanem této fakulty. V roce 1985 inicioval vznik Ústavu experimentální biofarmacie a stal se jeho ředitelem. I ve svých devadesáti letech zůstává činný v oboru, působí jako konzultant a vědecký pracovník ústavu experimentální biofarmacie a je členem gastroenterologického týmu 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jana Matoulková
za celoživotní pedagogickou práci a za rozvoj kulturního života
Jana Matoulková se celý život aktivně podílí na kulturním životě ve svém okolí, coby učitelka vedla děti k lásce nejen k umění a vědomostem, ale také k životnímu prostředí. S dětmi dlouhá léta pořádá besídky ke Dni matek. Založila a pořádá velmi populární Pohádkový les, participuje na přípravě místního masopustu či divadelních představení a hudebních koncertů. V tištěných periodicích publikuje články s regionální tematikou, několik let vedla Český svaz žen, od roku 1988 nepřetržitě píše obecní kroniku v Bohuslavicích.

Alena Pospíšilová
za celoživotní podporu kulturního života
Alena Pospíšilová zasvětila svůj život knihovnictví, ale zároveň se aktivně podílela na pořádání významných kulturních akcí na Jičínsku. Její stopu nesou známé a divácky velmi oblíbené festivaly Šrámkova Sobotka a Jičín město pohádky. V současné době vede Knihovnu Antonína Bocha v Libošovicích a i zde dál neúnavně spolupořádá kulturní akce pro své spoluobčany. S historikem Karolem Bílkem vytvořila encyklopedii osobností Kdo je kdo v dějinách Sobotecka a Dolnobousovska.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.