Hejtman Vondrák: Ovzduší nelze změnit ze dne na den

10.03.2017 21:20

Kotlíkové dotace, čistá mobilita i likvidace kalů ve Vratimově. To byla hlavní témata setkání hejtmana MSK Iva Vondráka, ministra životního prostředí Richarda Brabce a primátora města Ostravy Tomáše Macury.

Hejtman Vondrák: Ovzduší nelze změnit ze dne na den
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

„S panem ministrem a panem primátorem jsme diskutovali o stavu ovzduší v našem regionu,“ sdělil hejtman MSK Ivo Vondrák. „Ano, v zimě je u nás smog, stejně jako v jiných městech v republice i v zahraničí a zlepšení nelze docílit skokově, ale krok za krokem. Náš kraj bývá kvůli smogu často pranýřován, což přispívá k jeho negativnímu obrazu. Lidé si tuto informaci zapamatují daleko lépe než třeba to, že kraj nastavil řadu opatření, vedoucích ke zlepšení stavu ovzduší, ať už jde o zpřísňování integrovaných povolení podniků na úroveň nejlepších dostupných technik, kotlíkové dotace, častější čištění komunikací, výsadbu zeleně kolem frekventovaných cest, ozdravné pobyty pro děti nebo podporu alternativních druhů dopravy. Rozbíhají se také jednání s polskou stranou, se kterou jsme se dohodli na společném podání společného projektu, který se mimo jiné zabývá opatřeními ke zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice,“ dodává hejtman MSK Ivo Vondrák.

„V oblasti snížení znečištění z dopravy mají klíčovou roli hlavně města a obce. Při smogových situacích mohou vyhlásit regulaci dopravy na základě regulačních řádů, které jim umožňuje využít zákon o ochraně ovzduší. Problém je, že žádná obce v ČR takový řád nemá. Stejně tak je to s nízkoemisní zónou. Abychom podpořili jejich vznik, vyhlásíme na jaře znovu výzvu pro obce na zpracování dopravních studií, které budou podkladem jak pro zavedení nízkoemisních zón, tak pro regulační řády,“ řekl ministr Richard Brabec.

Ministr také uvedl, že prioritou pro zlepšování kvality ovzduší v kraji, ale i v celé ČR, jsou zejména kotlíkové dotace, jejichž druhou vlnu ministerstvo spustí za týden. „Moravskoslezský kraj bude mít tu výhodu, že dostane prostředky ze dvou vln najednou, celkem téměř 900 milionů korun. Budu usilovat o to, aby kraje lidem umožnily předfinancování kotlů nebo přímé proplacení faktur od dodavatele, což by zásadně usnadnilo financování výměn občanům, kteří nemají na nový kotel našetřené prostředky. Je vidět, že kotlíková revoluce běží skvěle, o dotace je obrovský zájem,“ řekl ministr Richard Brabec k chystané druhé vlně kotlíkových dotací.

Zájem o výměnu kotlů v MSK potvrdil hejtman Ivo Vondrák: „Poslední doplňková kotlíková dotace, kdy lidé v Moravskoslezském kraji mohli poprvé podávat žádost elektronicky, byla rozebrána do tří minut. Je však nutné více apelovat na lidi ve vytypovaných  lokalitách, kde je podle statistik o výměnu kotlů malý zájem, aby tuto šance skutečně využili. Dnes jsme se bavili o tom, že velká kotlíková výzva odstartuje v našem regionu pravděpodobně v červnu.“

Dalším z témat byl rozvoj alternativní dopravy. Zaměstnanci krajského úřadu mají v současnosti k dispozici dva elektromobily, před budovou stojí také veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. V rámci nedávného vyhlášené výzvy Ministerstva životního prostředí plánuje kraj rozšíření vozového park nejen samotného úřadu, ale i jeho příspěvkových organizací o 11 vozidel na CNG a 5 elektromobilů.

Ministr Brabec spolu se zástupci regionu probral také otázku kalů z ostravských lagun, které leží ve Vratimově. Zástupci vedení kraje letos o této problematice intenzivně jednali se zástupci MŽP a Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a rozhodli o předložení projektového námětu do připravované výzvy SFŽP, která by měla být vyhlášena koncem března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…