Hejtman Zimola: Čeští vojenští veteráni nesmějí být zapomenuti

11.11.2015 20:13

Čeští vojenští veteráni nesmějí být zapomenuti. Hejtman Jiří Zimola to řekl ve středu 11. listopadu u příležitosti Dne válečných veteránů.

Hejtman Zimola: Čeští vojenští veteráni nesmějí být zapomenuti
Foto: Jihočeský kraj/R.Šíma
Popisek: Hejtman Jiří Zimola na Dni válečných veteránů na bývalém vojenském letišti v Plané u Českých Budějovic.

Na bývalém vojenském letišti v Plané u Českých Budějovic se pak zúčastnil slavnostního odhalení pamětní desky, která připomíná Milana Malého, letce a plukovníka RAF.

„Jejich velké a hrdinské činy jsou příběhy odvahy často úplně obyčejných lidí, mezi něž určitě patří i pan plukovník Malý. Bez něj a jemu podobných bychom tu totiž dnes možná vůbec nebyli,“ uvedl Zimola.

Je třeba si připomínat i hrůzy válek

Den válečných veteránů bývá označován i jako Den smíření. Při pohledu na dění kolem nás se ale o smíru, bohužel, moc mluvit nedá. „Ve světě se opět rozrůstají válečné konflikty a něco nedobrého se děje i nedaleko za našimi hranicemi. Tím spíš je si potřeba připomínat hrůzy všech válek, kterými lidstvo prošlo,“ zdůraznil Zimola s přáním toho, aby letiště v Plané bylo už navždy jen letištěm civilním. „Určitě by s tím souhlasil i pan plukovník Malý, který tu coby instruktor působil,“ dodal hejtman.

Den veteránů je připomínkou podpisu příměří mezi Spojenci a Německem ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiègne, jímž byly na západní frontě 11. listopadu 1918 ukončeny boje 1. světové války.

Plukovník Milan Malý

Narodil se 30. září 1923 v Brně. V roce 1939 byl nasazen na práci do Německa na stavbu dálnice. Odtud ještě téhož roku utíká do Palestiny, kde se stal členem československého pěšího praporu č. 11 – východního. Prapor operoval na Blízkém východě a byl nasazen i v Tobrúku. Milan Malý zde bojoval u protiletadlového dělostřelectva. V září 1942 se přihlásil k letectvu. Postupně prodělal pilotní výcvik v Anglii a Kanadě. Na konci roku 1944 byl přidělen k 312. peruti RAF, v jejíchž řadách byl až do konce druhé světové války. Do Československa přilétá Milan Malý se svou jednotkou v srpnu 1945. Dne 22. září 1945 pak přilétá celá 312. peruť na letiště do Plané u Českých Budějovic. V roce 1948 Milan Malý na letišti působil jako instruktor izraelských pilotů. Zemřel 1. května 2013 v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…