Hejtman Zimola: Integrovaný dopravní systém funguje. Cestující od jeho zavedení mohou ušetřit na jízdném

02.02.2017 20:10

Bez problémů. Tak funguje Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje - Českobudějovicko (dále už jen IDS ČB), který zahájil provoz 1. ledna letošního roku. Konstatoval to ve čtvrtek 2. února hejtman Jiří Zimola.

Hejtman Zimola: Integrovaný dopravní systém funguje. Cestující od jeho zavedení mohou ušetřit na jízdném
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Českobudějovicko bylo pro zavedení IDS vybráno zejména proto, že se jedná o spádové území, v jehož rámci využívá veřejnou dopravu zajišťovanou dopravci, se kterými má kraj uzavřenou smlouvu, denně až 90 % obyvatel. Dalším důležitým faktorem bylo, že se do IDS zapojila českobudějovická MHD, coby největší městský dopravce na jihu Čech. Projekt připravil a realizoval Jihočeský kraj se společností JIKORD ve spolupráci s dopravci a městem České Budějovice. Uvedené území se rozkládá zhruba do 20 kilometrů od krajského města a pokrývá tak například Křemežsko, Zlatou Korunu, Borovansko, Ševětín, Zliv či Holašovice.

„Těší mě, že lze měsíc po jeho spuštění konstatovat, že integrovaný dopravní systém funguje. Cestující se díky němu dostanou snáze a levněji do zaměstnání, škol či k lékaři,“ uvedl Zimola.

Momentálně IDS ČB zajišťuje pět smluvních dopravců. „Konkrétně Dopravní podnik města České Budějovice, GW BUS, ČSAD Autobusy České Budějovice a Comett plus. Kromě nich mohou cestující navíc využít i vlaky Českých drah. Osobní a spěšné neomezeně, k tomu navíc rychlíky v úsecích České Budějovice – Zliv a České Budějovice – Velešín,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Kubík.

Sleva platí i pro seniory nad 65 let, majitel průkazu může zdarma přepravit dvě děti do 6 let

Aby mohl cestující začít integrovaný systém využívat, musí mít průkaz IDS s fotografií, který pořídí za 30 korun. Nebo jinou průkazku na slevu jízdného - například žákovskou, studentskou či ZTP. Držitelé těchto průkazů si pak mohou zakoupit časové jízdenky s platností na 7, 30 nebo 90 dnů. Nejvýhodnější je si pořídit jízdenku na 90 dnů, kde cestující ušetří na jízdném 28 procent oproti době před jeho zavedením. U 30denní a 7denní jízdenky dosahuje úspora až 20 procent.

„Další výhodou IDS nad rámec povinných slev je, že tu platí sleva pro seniory nad 65 let. Majitel průkazu může rovněž zdarma přepravit dvě děti do šesti let. Ztrátu, která dopravcům vznikne kvůli nižším příjmům za levnější tarify jízdného, uhradí kraj. Pro letošek její odhad činí 13,5 milionu korun,“ naznačil Zimola.

Cestující, který si zakoupí jízdenku mezi výchozí a cílovou zastávkou, platí jízdné podle počtu projetých zón, kterých je v IDS ČB celkem 25. Nejvhodnější spojení i cenu najdou na internetu.

„Do budoucna pak počítáme v rámci IDS například se zapojením 2. tarifního pásma MHD České Budějovice, aby se s ním cestující dostali například do Borku, Boršova, Rudolfova či Včelné, zavedením jízdenek pro jednotlivou a zpáteční jízdu, propojením s IDS Tábor a Jindřichův Hradec a dalšími okresními městy i využitím bezkontaktních bankovních karet,“ sdělil Kubík.

Hejtman zároveň vysvětlil, proč kraj zatím nepřistoupil k zavedení integrovaného dopravního systému na území celých jižních Čech. „Důvodem je skutečnost, že vzhledem k velké rozloze a řídce osídleným okrajovým oblastem by náklady převážily nad přínosy,“ řekl Zimola.

Informace o IDS ČB získáte na webu, v autobusech, vlacích, na zastávkách i po telefonu

Veškeré informace o IDS Jihočeského kraje - Českobudějovicko získají cestující na internetových stránkách  www.idsjk.cz, v prodejních místech dopravců GW Bus, ČSAD Autobusy, České dráhy nebo na pohotovostní infolince JIKORD: v pracovních dnech v době od 8 do 16 hod na tel. lince 380 070 206, v pracovních dnech v době od 16 do 22 hod a o víkendech v době od 8 do 20 hod na tel. lince 720 110 310.

Na autobusových zastávkách veřejné linkové dopravy zařazených do systému jsou označením IDS vybaveny dopravní značky i jízdní řády. Samolepkami IDS jsou označena vozidla veřejné linkové dopravy a ČD, rozsah platnosti IDS je i v železničních jízdních řádech. Dopravní podnik města České Budějovice zvýrazňuje zapojení do IDS na jízdních řádech na zastávkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …