Hejtman Zimola: Kontrol je už dost, pane ministře

09.04.2015 22:47

Kontrola, kontrola, pak chvíli nic a pak – zase kontrola. S trochou nadsázky se dá říci, že tak probíhá život v každé veřejné organizaci.

Hejtman Zimola: Kontrol je už dost, pane ministře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Hospodaříš s penězi daňových poplatníků, tak si zvykni, že jsi kontrolován od rána do večera. Jako hejtman Jihočeského kraje, pod který spadá řada veřejných institucí, to přijímám jako fakt. Nejsem z toho nadšen, protože někdy mám dojem, že kontrolorů je více než těch, kteří tvoří něco, co lze kontrolovat, ale budiž – taková je realita Evropy dnešních dní.

Avšak touha kontrolorů po kontrolách je nekonečná, a proto si nyní Nejvyšší kontrolní úřad přes ministra vlády Jiřího Dienstbiera prosazuje rozšíření svého kontrolního rybníčku na obce, města a kraje. (Veřejné peníze patří pod dohled NKÚ, Právo 1. 4.) Asi bych nad tím mávl rukou a smířil se s novými kontrolami věcí již několikrát zkontrolovaných finančními úřady či ministerstvem financí, ale v případě NKÚ tak udělat nemůžu. Zkušenost z ledna tohoto roku, kdy několik jihočeských nemocnic bylo „zkontrolováno“ NKÚ, zásadně narušila moji důvěru v tuto instituci. Kontroloři prokázali, že nepochopili, jak probíhá nákup zdravotnických přístrojů, že jsou různé druhy lékařských přístrojů, které zdánlivě vypadají stejně, asi stejně, jako vypadají stejně auta na silnici, protože mají volant a čtyři kola.

Na základě toho pak vydali „zdrcující“ zprávu, jak špatně se za peníze z evropských fondů nakupovalo, od oka nastřelili nějaké ty stamilióny korun a zprávu neprodleně zveřejnili. O tučné titulky bylo postaráno, NKÚ sklidil svých pět minut slávy a užil si roli strážce veřejných peněz. Kauza bude mít dohru, možná i soudní, a ukáže se kvalifikovanost kontrolorů z NKÚ.

Řeklo by se, že k tomuto politováníhodnému omylu dochází maximálně jednou za deset let. Ale co když ne? Co když se vlci v rouše kontrolorů nyní vrhnou na samosprávná rozhodnutí zastupitelů měst a obcí? Jak budou vážit jedno každé rozhodnutí toho kterého zastupitelstva, které nutně nemusí být o okamžitém, ale dlouhodobém profitu pro obec?

Odpustil jsi peníze za pronájem sokolovny na dětské maškarní? Zvýhodňuješ sportování mládeže v městské tělocvičně? Zadotuješ ordinaci pro zubaře nebo praktického lékaře, kterého jinak ne a ne sehnat? Tumáš přes nos, tabulky hovoří jasně a ty jsi nehospodárně nakládal s penězi daňových poplatníků!

Dobře vím, že současná politická móda je jinde a že slova jako transparentnost a kontrola jsou mantrou každého (ne)politika. Přesto si dovolím nepopulární názor: kontrol je dost.

Máme tu orgány ministerstva financí, finanční úřady, přezkumníky z krajských úřadů nebo dokonce policii, neboť na každou druhou zakázku je podáno trestní oznámení.

Rozšíření pravomocí NKÚ do obcí, měst a krajů tak nepřinese nic nového. Tedy kromě zvýšení počtu úředníků a výdajů ze státního rozpočtu.

A možná o to jde v prvé řadě, jak dobře věděl již sir Humprey ze seriálu Jistě, pane ministře. V tomto případě – pane ministře Dienstbiere!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice