Hejtman Zimola: Proč vadí památkářům Samson v dresu Motoru!?

10.04.2015 16:45

Obléct sochu Samsona do motoráckého dresu osobně považuji za skvělý nápad. V mrazivých předcházejících dnech tuto biblickou postavu aspoň trochu zahřál a zároveň ji ochránil před trusem dotěrných holubů.

Hejtman Zimola: Proč vadí památkářům Samson v dresu Motoru!?
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Především se ale jedná o výborný marketingový tah, plně odrážející hokejovou horečku způsobenou na jihu Čech tažením Motoru za návratem do extraligy, díky kterému se kašna i českobudějovické náměstí objevilo v hledáčku mnoha médií. Dokonce se kvůli tomu u ní zastavují i lidé, kteří ji už řadu let míjeli prakticky bez povšimnutí, a v asociaci se slovem Samson jim vytanulo na mysli maximálně pivo. Navíc je třeba podotknout, že tato výzdoba nijak nezasáhla do podstaty této památky, dres nezůstane na soše navěky a ona bude zase zanedlouho všem na odiv v celé své kráse.

O to víc mě zaráží povyk, který tato událost způsobila u památkářů. A k dobře myšlené věci se staví podobně kriticky, jako například k otáčivému hledišti v Českém Krumlově. Co na tom, že většina lidí si toto malebné město bez své unikátní venkovní divadelní scény umístěné v barokní zahradě neumí vůbec představit. Ano, ochrana památek je věc důležitá a nadmíru prospěšná. Ale je přitom třeba brát v potaz to, že doba pokročila! Jako příklad lze uvést zámek Hluboká, jedno z míst, které navštěvují a obdivují turisté z celého světa. A nikomu už nevadí, že v 19. století nechal kníže Jan Adolf II. barokní Hlubokou přestavět na zámek v romantickém stylu.

Kdo ví, zda by tato památka dosáhla takového věhlasu, pokud by ji nechali stát v jejím starém kabátě. Takže, milí památkáři, prosím, přidejte si do repertoáru svých vyjádření alespoň o špetku více soudnosti. My všichni vám za to budeme určitě velice vděční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…