Hejtman Zimola: Projekt „Zastav jízdu smrti"

16.05.2014 12:38

Projekt „Zastav jízdu smrti“, nárůst trestné činnosti či restrukturalizace policejních složek. To byly nejdůležitější body pracovního setkání vedení kraje v čele s hejtmanem Jiřím Zimolou a vrcholných představitelů jihočeské policie v čele s ředitelem Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Milošem Trojánkem, které se uskutečnilo ve čtvrtek 15. května 2014 v Českých Budějovicích.

Hejtman Zimola: Projekt „Zastav jízdu smrti"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

 „Zásadním tématem byla vzhledem k obrovskému nárůstu nehodovosti dopravní situace a opatření, jak tento nepříznivý stav na jihočeských silnicích změnit. Oproti loňsku tu totiž vzrostl počet nehod o 80 procent a alarmující je zejména počet mladých usmrcených řidičů,“ zdůraznil Zimola.

Jednou z cest, která by měla tuto bilanci vylepšit, je podle Zimoly projekt „Zastav jízdu smrti“, na kterém spolupracuje policie s krajem i regionálními médii. V jeho rámci se může například veřejnost seznámit se záběry zničených vozidel či s příběhy účastníků dopravních nehod, kteří jsou ochotni se podělit o své hrůzné zážitky, během kterých třeba přišli o své blízké.

Trojánek v souvislosti s tím připomněl, že na jihu Čech se letos stalo již více než 1 200 dopravních nehod, při nichž zemřelo téměř třicet osob. „Pana hejtmana jsem ujistil, že uděláme maximum proto, aby byl silniční provoz bezpečnější.

Zároveň ale Trojánek zdůraznil, že svůj přístup musejí změnit hlavně řidiči. „Pokud to neudělají, mohou být naše preventivní i represivní opatření sebelepší, ale situaci to stejně neovlivní,“ vysvětlil.

Projekt „Zastav jízdu smrti“ potrvá několik měsíců a poté bude vyhodnocen.

Trestná činnost vzrostla minimálně, služebny se rušit nebudou

Policisté zároveň seznámili vedení kraje o trestné činnosti, která meziročně stoupla o čtyři procenta. „Jedná se o minimální nárůst a v žádném případě by to nemělo u obyvatel jižních Čech či návštěvníků kraje vzbuzovat obavy,“ sdělil Trojánek.

Za potěšující pak Zimola označil, že by se na jihu Čech již neměl snižovat počet policejních služeben, což mu Trojánek potvrdil.

Hejtman zároveň uvedl, že je kraj připraven podpořit policii při spolufinancování jejich činností i v rámci integrovaného záchranného systému. „Jedná se například o finanční podporu při nákupu nových zařízení integrovaného operačního střediska, které právě dokončují,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…