Hejtman Zimola: Schodek rozpočtu kraje na rok 2014 činí 305 milionů korun

15.11.2013 14:10

Rada kraje navrhla zastupitelstvu schválit schodkový rozpočet na rok 2014. Příjmy mají činit 11,6 miliardy a výdaje 11,9 miliardy korun.

Hejtman Zimola: Schodek rozpočtu kraje na rok 2014 činí 305 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Rada Jihočeského kraje 14. listopadu 2013 vyjádřila souhlas s předloženým Návrhem rozpočtu Jihočeského kraje na rok 2014 a doporučila jej zastupitelstvu kraje ke schválení. To se sejde 5. prosince.

„Objem celkových příjmů rozpočtu je pro rok 2014 navrhován ve výši 11 633 014 600 korun a výdaje jsou oproti tomu navrhovány ve výši 11 937 866 800 korun. Z toho je patrné, že je rozpočet schodkový, když tento schodek činí 304 852 200 korun,“ upřesnil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Rada kraje při návrhu rozpočtu, zejména v těch příjmových stránkách, vycházela z vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2014 schváleného 25. září letošního roku. Ten počítá s růstem ekonomiky pro rok 2014 o 1,3 procenta. „Hlavními prioritami rozpočtu Jihočeského kraje na rok 2014 jsou finanční zajištění udržitelného rozvoje kraje, dosažení maximální míry čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU, příprava projektů k uplatnění do dalšího programovacího období, zachování platnosti úsporných opatření v oblasti všech provozních výdajů, udržení provozu zřizovaných organizací při požadavku maximálních úspor a zapojování fondů a garance splátek dříve přijatých úvěrů,“ uvedl Zimola.

Největším balíkem v rámci celkových příjmů jsou příjmy ze sdílených daní, tedy příjmy, které jdou kraji ze státního rozpočtu na základě rozpočtového určení daní. Činí zhruba 4,085 miliardy korun, tedy něco málo přes 35 procent z celkových příjmů rozpočtu kraje na rok 2014. Meziročně jde o nárůst oproti očekávané skutečnosti roku 2013 o 1,6 procenta, nedosahují však úrovně skutečnosti roku 2008.

Na školství „proteče“ krajem 5,5 miliardy

Na druhém pólu, tzn. u příjmů, které rozpočtem kraje víceméně pouze protékají, dominuje dotace ministerstva školství na úhradu tzv. „přímých nákladů na vzdělávání“ v regionálním školství, tedy na platy učitelů a na provoz krajem zřizovaných škol. Tato částka činí 5,5 miliardy korun, což představuje 47,4 procenta z celkových příjmů.

„A konečně další také významnou příjmovou položkou jsou projekty EU, kde již došlo k realizaci a kde očekáváme podle smluv naplnění výdajů, které jsme tam předfinancovávali. V tomto případě očekáváme částku zhruba 1,7 miliardy korun, tedy něco přes 14 procent z celkových příjmů,“ vypočítal Zimola.

Běžné výdaje činí 80 a kapitálové 20 procent

V případě výdajů okomentoval hejtman pouze dva základní parametry. A sice výdaje dělící se na ty běžné a kapitálové, neboli investiční. „Běžné výdaje činí zhruba 80 procent. To znamená, že kraj dává zhruba 9,5 miliardy korun na věci, které musíme financovat v souvislosti s chodem Jihočeského kraje. Mimo jiné sem patří i ty již zmíněné průtočné peníze pro školy. Kapitálové výdaje navržené ve výši zhruba 20 procent pak činí zhruba 2,4 miliardy korun. Jedná se o velmi významnou částku a jsem rád, že se nám k ní podařilo po dlouhých domluvách dobrat. A že Jihočeský kraj nezapomíná v rámci svého rozvoje posílat peníze i do investic,“ zdůraznil Zimola.

O konkrétních kapitálových výdajích zatím ale hejtman hovořit nechce. „V rozpočtu jsou navrženy a koneckonců tento rozpočet bude nejpozději 15 dnů před řádným projednáním v zastupitelstvu zveřejněn a každý se na něj může nejen podívat, ale i k němu vznášet připomínky. Do té doby bychom ale o konkrétních výdajových akcích hovořit nechtěli. Protože k tomu může být ještě debata, bude k tomu zasedat finanční výbor a zcela jistě si tu debatu odvedeme i v rámci zastupitelstva,“ vysvětlil Zimola. „Snad mohu jen říct, že v kapitálových výdajích nezapomínáme na pokračování oprav silnic, na Jihočeské letiště, investovat se bude do nemocnic i sociálních zařízení, stejně jako do škol,“ dodal.

Splácení schodku? Žádné půjčky ani úvěry

Rada kraje je rovněž za jedno v tom, že rozpočtový schodek pro rok 2014 nechce v žádném případě financovat prostřednictvím jakýchkoli půjček nebo úvěrů. „Naopak, v rozpočtu máme částku 275 milionů korun, která je regulérní splátkou úvěru, kterou jsme si vzali od Evropské investiční banky. To spolu se schodkem zhruba 305 milionů činí asi 580 milionů korun, které je potřeba krýt. Rozhodli jsme se, že tyto prostředky pokryjeme ze zůstatků našich účelových fondů, to znamená, že sem z Fondu vodního hospodářství půjde zhruba pět milionů, z Fondu rozvoje školství 54 milionů a z Fondu rozvoje sociální oblasti 113 milionů korun. A ten zbytek je kryt z nového letos zřízeného Fondu rezerv a rozvoje Jihočeského kraje,“ vyčíslil Jaromír Novák, krajský radní pro oblast financí a rozpočtu.

Novinkou je, že kraj přistoupil ke sjednocení grantových programů

Součástí jihočeského rozpočtu je i grantová politika. V jeho návrhu je pro rok 2014 vyčleněno 270 milionů korun. Odpovídá částce, která byla na granty a dotace vyčleněna v letošním roce i letech minulých. To znamená, že Jihočeský kraj nesnižuje svou podporu všem, kteří se o ni hlásí. Novinkou je, že kraj pro rok 2014 přistoupil ke sjednocení grantových programů, které byly do této doby takzvaně atomizované, tedy že se v rámci rozpočtu schválili nejrůznější granty, které poté administrovaly příslušné odbory. „V rámci zjednodušení přístupu žadatelů k informacím a zjednodušení celého procesu jsme celou grantovou politiku soustředili na jedno místo a tudíž ji zároveň i zpřehlednili,“ naznačil Zimola.

Z celkem 270 milionů korun grantové politiky kraje je 94 milionů vyčleněno na program obnovy venkova. To znamená o čtyři miliony více, než letos. „Jihočeský kraj tak zůstává naprosto nepřekonatelně v čele všech krajů v rámci podpory rozvoje venkova. Jinde totiž mnohdy nedosahuje ani polovinu těchto peněz a někde ani to ne,“ uzavřel hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce