Hejtman Zimola: Stávající nejistota se může stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu

22.12.2014 20:40

Otevřený dopis hejtmana Zimoly, který zaslal českému premiérovi ohledně dostavby JETE

Hejtman Zimola: Stávající nejistota se může stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Vážený pane premiére,

dovolte, abych Vás informoval o záležitosti prvořadého zájmu Jihočeského kraje a starostů měst a obcí z okolí JE Temelín, kteří na zasedání zastupitelstva kraje 18. 12. 2014 jeho členům prezentovali svůj postoj k situaci ohledně dostavby JE Temelín a přednesli tuto otevřenou výzvu Vládě ČR.

Obyvatelé regionu v havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín vždy vystupovali vstřícně v době výstavby stávajících bloků, pozitivně a aktivně pak i při přípravě dostavby dalších bloků elektrárny. Fakt existence regionu v rámci havarijní zóny vedl k postupné komunikaci a hledání optimálního podílu státu či společnosti ČEZ na havarijní připravenosti v různých oblastech života obcí. Stát v minulém období dával svými kroky, směrem k dostavbě JETE jasné signály a společnost ČEZ, která byla pověřena přípravou, jasně a naléhavě vyzývala region k všestranné připravenosti na jednu z největších stavebních akcí v ČR.

Byla uzavřena smlouva mezi obcemi, Jihočeským krajem a společností ČEZ o tzv. vyvolaných investicích, především v oblasti dopravní infrastruktury. Byly dopracovány projekty a částečně bylo přistoupeno již k jejich realizaci. U většiny opatření směřovala příprava ke stavebnímu povolení, byly uzavřeny smlouvy o smlouvách budoucích na výkup pozemků. Do celého tohoto procesu byly investovány nemalé prostředky a objem práce, především ze strany společnosti ČEZ, ale i jednotlivých obcí (výkup pozemků, podíl na některých realizovaných dopravních opatřeních). Města a obce v regionu kolem Temelína upravily své rozvojové strategie, tak aby byly dostatečně na dostavbu připraveny.

Starostové na jednání zastupitelstva kraje zdůraznili tyto hlavní skutečnosti:

1. Region Temelínska se nachází v pokročilé fázi přípravy na dostavbu nových bloků JE Temelín.

2. Bylo investováno mnoho prostředků z veřejných zdrojů i lidské práce do přípravných kroků.

3. Jihočeský kraj, města i obce přizpůsobily své rozvojové strategie dostavbě a vynaložily již mnoho prostředků z veřejných rozpočtů.

4. V letech 2009 - 2013 vzniklo v Jihočeském kraji a zvláště v regionu mnoho podnikatelských projektů, do nichž byly vloženy nemalé prostředky, a které vycházely z očekávání dostavby. Ty mohou být v budoucnosti zmařeny.

5. Nejvíce se starostové obávají rozhodnutí, které odloží dostavbu JETE na neurčito (bez časového harmonogramu a rámce), a které znemožní rozumně, hospodárně a odpovědně plánovat rozvoj měst a obcí v okolí JE Temelín v dalším období.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje se plně ztotožňuje s uvedenou argumentací a připojuje se k výzvě starostů Vládě ČR, aby tyto i níže uvedené skutečnosti zohlednila při svém rozhodování.

Společně se starosty žádá Vládu ČR o urychlené schválení dlouhodobé strategie rozvoje jaderné energetiky v České republice zakotvené v ASEK a NAPJE spojené s výstavbou nových jaderných bloků v Temelíně i v Dukovanech.

Jihočeský kraj a starostové z regionu JE Temelín podporují okamžité pokračování přípravy obou projektů výstavby jaderných elektráren v obou lokalitách.
Vzhledem ke stavu připravenosti obou projektů (EIA, povolení k umístění, detailní průzkum lokality, atd.) má pouze včas zahájená výstavba v lokalitě JE Temelín šanci splnit závěry ASEK; tj. spuštěný výkon 2500MW (20TW) do roku 2035.

Jihočeský kraj a starostové z regionu JE Temelín podporují dlouhodobý provoz JE Dukovany a zachování této jaderné lokality s přípravou výstavby nového bloku v souvislosti s odstavením stávajících bloků.

Zastupitelstvo na svém zasedání dne 18. 12. 2014 přijalo toto usnesení (pro hlasovalo všech 50 přítomných zastupitelů):

Zastupitelstvo Jihočeského kraje

I. žádá Vládu České republiky, aby při zpracování nové koncepce rozvoje jaderné energetiky vzala v úvahu následující skutečnosti:

1. Jihočeský kraj, města i obce přizpůsobily své rozvojové strategie dostavbě JE Temelín a vynaložily již mnoho prostředků z veřejných rozpočtů.

2. Region Temelínska se nachází v pokročilé fázi přípravy na dostavbu JE Temelín.

3. V letech 2009 - 2013 vzniklo v Jihočeském kraji a zvláště v regionu JE Temelín mnoho podnikatelských projektů, do nichž byly vloženy nemalé prostředky, a které vycházely z očekávání dostavby. Ty mohou být v budoucnosti zmařeny.

4. Nejistota ohledně záměrů s dostavbou bloků v JE Temelín znemožní rozumně, hospodárně a odpovědně plánovat rozvoj měst a obcí v jejím okolí v dalším období.

II. ukládá Mgr. Jiřímu Zimolovi, hejtmanovi Jihočeského kraje, informovat o stanovisku Jihočeského kraje Vládu České republiky.

Vážený pane předsedo vlády, věřím, že obavy zástupů jihočeských samospráv pochopíte, a že Vláda ČR pod Vaším vedením dokáže jasně formulovat budoucí podobu projektu Temelín. Pro města a obce v okolí elektrárny i pro celý Jihočeský kraj se může stávající nejistota stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu ať již z pohledu probíhajících, tak zejména nově zahajovaných investic.

Téměř dvě desetiletí trvalo, než obyvatelé jižních Čech vzali projekt Temelín „za svůj", a než se podařilo mezi nimi a provozovatelem elektrárny nastolit atmosféru důvěry. Bylo by obrovskou chybou tuto mimořádně cennou lidskou investici prohospodařit.

S pozdravem

Mgr. Jiří Zimola,
hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…