Hejtman Zimola: Stávku řidičů se podařilo na jihu Čech zažehnat

05.04.2017 16:53

Řidiči linkových autobusů na jihu Čech ve čtvrtek 6. dubna kvůli navyšování mezd stávkovat nebudou. Lidé se tak normálně dostanou do práce, k lékaři či do škol. Ve středu 5. dubna po jednání mezi krajem a dopravci to sdělil hejtman Jiří Zimola.

Hejtman Zimola: Stávku řidičů se podařilo na jihu Čech zažehnat
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Jsem velmi rád, že se tuto nemilou skutečnost podařilo zažehnat a chci velmi poděkovat zástupcům všech dopravců, jejichž zaměstnanci na čtvrtek stávku nahlásili, za jejich přístup,“ dodal Zimola.

Podle hejtmana se na jednání podařilo nalézt mechanismus, jak se kraj i autobusové společnosti budou na navyšování mezd podílet. Ke spokojenosti obou stran. „O zmíněném mechanismu budeme ještě hovořit na půdě kraje. Promítne se do něj náš zájem zajistit kvalitní dopravní obslužnost pro cestující při zachování veškerých sociálních jistot pro řidiče autobusů,“ řekl hejtman.

Dopravci se budou na navýšení mezd podílet jednou třetinou

V souvislosti s tím Zimola připomněl, že poslední krajské zastupitelstvo vyčlenilo na navýšení mezd řidičů 50 milionů korun. Uvolnění této částky bude ale podléhat následným kontrolám, protože kraj chce mít jistotu, že se tyto prostředky opravdu do platů řidičů promítnou. Jihočeští dopravci se pak budou na nárůstu platů podílet zhruba třetinovou částkou z celé položky. „Aktuálně jsem navíc dostal zprávu, že na vládě je, či již byl, předložen návrh, že krajům bude kompenzovat z části finanční prostředky na platy řidičů stát. Přesnou částku zatím neznám, ale určitě jsme za to velice rádi a chceme vládě poděkovat,“ dodal hejtman.

Náměstek pro dopravu Kubík: Řidiči měli navýšené mzdy už od ledna

Zažehnání stávky s povděkem přivítal i náměstek hejtmana pro dopravu Jan Kubík. „Díky věcnému jednání s dopravci, kteří pochopili, že se i oni musejí podílet na navyšování mezd řidičů, se podařilo avizovanou stávku odvolat. Řidiči měli navýšené mzdy už od ledna a díky kompromisu, ke kterému jsme dnes došli, jim zůstanou zvýšené i nadále. Kraj byl od prvopočátku připraven mzdy zvýšit o 50 milionů korun a na dnešním jednání jsme se dohodli, že dopravci ve svých rezervách také najdou potřebné prostředky,“ upřesnil Kubík.

Podle předsedy představenstva společnosti GW BUS Miloslava Mrkvičky se obě strany ubezpečily o tom, že mají společný cíl, kterým je bezproblémová a funkční dopravní obslužnost na jihu Čech. „Stávka je vždy až krajní prostředek. Když to lze, je nutné se jí vyhnout. Avizované zvýšení mezd jsme vypláceli už od ledna a díky dnešnímu úspěšnému jednání v tom můžeme pokračovat i nadále k všeobecné spokojenosti našich zaměstnanců,“ řekl Mrkvička.

Generální ředitel společnosti ČSAD autobusy České Budějovice Vladimír Homola k tomu dodal, že stávkou by si řidiči a odborová organizace brala za rukojmí malé děti a cestující, kteří tu dopravu nejvíce potřebují. „Jsem proto rád, že jsme s krajem nalezli shodu a dotáhli vše do úspěšného konce,“ uzavřel Homola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.