Hejtman Zimola: V Rusku je nejprve zapotřebí otevřít dveře na politické úrovni

10.02.2014 19:04

Kraj pomohl otevřít dveře jihočeským firmám ve Sverdlovské oblasti. Čtyři už pracují na finálních projektech. Rusové se rovněž zajímají o cestovní ruch.

Hejtman Zimola: V Rusku je nejprve zapotřebí otevřít dveře na politické úrovni
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Loňská podzimní společná mise zástupců Jihočeského kraje a jihočeských firem ve Sverdlovské oblasti přináší konkrétní výstupy. Čtyři jihočeské společnosti již pracují na finálních verzích projektů pro ruské partnery.

„Rozdíl v obchodování mezi západními zeměmi a zeměmi v Ruské federaci se zásadně liší,“ řekl hejtman Jiří Zimola. „V ruském prostředí je nejprve zapotřebí otevřít dveře na politické úrovni. Jsem velmi potěšen, že po zářijových setkáních a přípravách společných smluv o spolupráci přímo s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Kujvaševem mají naši podnikatelé připravený prostor pro zakázky velkých rozsahů. Pozitivně mne překvapilo rovněž tempo, jakým se naše spolupráce ubírá,“ dodal.

Kromě příležitostí v průmyslových odvětvích se ruská strana velmi zajímá o jižní Čechy také z turistického pohledu. „Můžeme říci, že kromě tradiční Prahy a Karlových Varů, Rusové objevují pro ně úplně nový a doslova pohádkový region. Pokud by bylo dokončeno navigační vybavení letiště v Plané u Českých Budějovic, již nyní by zde přistávalo několik letadel týdně a to nejen ze Sverdlovska. Historické památky a nabídka lázeňské péče je zde opravu na mimořádné úrovni,“ uvedl Zimola.

O projektech nyní ve Sverdlovsku jednají jihočeské firmy Farmtec, Motor Jikov, ZVVZ Milevsko a Friall. Jedná se o zakázky v rozsahu přístrojového vybavení, technologických přístupů, ale i výstavby celých zemědělských farem, tlakové hliníkové slévárny či závody na zpracování brambor. Velké investice se čekají i v odvětví plynofikace.

O velkém zájmu sverdlovských politiků a podnikatelů svědčí i návštěva předsedy sverdlovské vlády Denise Paslera, který přijede na jih Čech v doprovodu jeho ministerských kolegů 19. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…