Hejtman Zimola: Zhlédl se snad antikomunista Heller v komunistickém prokurátorovi Urválkovi?

26.04.2014 17:19

Každý fanatismus je jednak hloupý, jednak nebezpečný. To, co předvádí Šimon Heller, mimochodem neúspěšný kandidát KDU-ČSL do krajského zastupitelstva, kolem zřízení Krajského školního hospodářství, je odrazem obého.

Hejtman Zimola: Zhlédl se snad antikomunista Heller v komunistickém prokurátorovi Urválkovi?
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Už hanlivé pojmenování Vytiskovo JZD, slova jako kolchoz, znárodňování, komunisté a jejich kumpánové, desítky milionů prohučely komínem, zimolovsko-vytiskovský strach,  svědčí o informovanosti a rozhledu autora. Chybí jen úderná pěst.

Zapomeňme na lži, drby a záměrné dezinformace. Zkusme fakta.

Jihočeský kraj je vlastníkem 1 400 ha lesů, 1430 ha rybníků a zemědělské půdy. Lze říci – ideální velkostatek pro hospodaření. Jak jsou tyto pozemky obhospodařovány? Nejednotně. Některé školami, jiné samostatnými příspěvkovými organizacemi. V minulosti se střídaly oba tyto způsoby. Bilance je zajímavá. U lesů byly problémy jak na polesí Vimperk, řešila je první rada kraje, tak na polesí Hůrka. Tam v roce 2007 po devastaci pily a mysliveckého hospodářství následovalo anonymní udání. Kontrola odhalila závažná pochybení, mimo jiné kůrovcovou kalamitu, absenci lesní hospodářské evidence. V obou případech došlo k personálním změnám. Vimperské polesí bylo pronajato LČR, na Hůrka přišel člověk, který začal opravdu hospodařit. Hůrka dnes svými výnosy značně pomáhají písecké lesnické škole.

A školní rybářství? Papírově v pořádku, jen loňský výsledek hospodaření 127 000 Kč je k smíchu každému,  kdo o rybářství něco ví. Už před 4 lety byl proveden rozbor hospodaření, řediteli stanoveny hospodářské ukazatele, a ejhle, on je bez problémů splnil.

Není tedy pravda, že nemáme ekonomické rozbory, poslední z nich si nechal udělat radní Vytiska. Všechny mluví stejně. Spočtené jsou samozřejmě i očekávané výnosy. Každý vlastník by využil synergického efektu a hospodářství propojil. Když se ale chce Jihočeský kraj  chovat  jako hospodář a zároveň nabídnout studentům a učňům  v  souladu s moderními přístupy k hospodaření komplexní praxi, dojde k hysterickému povyku.

Proč asi? Že bychom někomu šlápli na kuří oko? Že bychom sáhli na zájmy, kšefty a  kšeftíčky? Zřejmě ano. Protože jinak bychom vedli věcnou diskusi, nevypouštěly by se dezinformace, nepořádaly  schůzky s občerstvením pro ty s tím jediným správným názorem, nepohodlným by nebylo   vyhrožováno,  neprobíhaly by mediální hony na zastánce KŠH. A nebyla by snaha honem honem ještě uzavřít smlouvy na dodávky dřeva a ryb.

 Lesy, rybníky, pozemky zůstanou vlastnictvím kraje. Žádné nákupy strojů se neuskutečnily. Kraj vedený ČSSD  se  chová  jako dobrý hospodář. Nezabrání mu v tom nesmysly a zjevné pomluvy.

Školská organizace, která vznikla, bude zajišťovat hospodaření a praxi pro všechny studenty, jejichž studium se krajiny a hospodaření v ní dotýká. Výsledek bude patrný velmi rychle. Pak suďte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…