Hejtman Zimola se shoduje s poslanci a senátory, že provozování záchranky Armádou ČR je nešťastné řešení

12.09.2016 17:04

Zájmy obyvatel jižních Čech jsou důležitější než předvolební boje. Pár týdnů před volbami se proto sešli jihočeští poslanci a senátoři napříč celým politickým spektrem, aby s hejtmanem Jiřím Zimolou konzultovali nejzávažnější problémy Jihočeského kraje. Programem dalšího z pravidelných jednání byla dálnice D3, zajištění letecké záchranné služby armádou, stoupající nároky státu na krajské rozpočty, změna vzdělávacího systému ve zdravotnictví a hrozba stávky řidičů autobusů.

Hejtman Zimola se shoduje s poslanci a senátory, že provozování záchranky Armádou ČR je nešťastné řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Hlavním tématem schůzky bylo rozhodnutí vlády o tom, že leteckou záchrannou službu bude na jihu Čech zajišťovat Armáda ČR. Všichni účastníci pracovního setkání se shodli na tom, že jde o nešťastné rozhodnutí, které nerespektuje dlouhodobé rozvojové plány kraje, zmaří investice vynaložené na budování dopravního systému, strojového vybavení, kvalitního lidského potenciálu a v konečném důsledku může dokonce ohrozit na životě zraněné obyvatele vzdálenějších oblastí, protože přistávací plochy nemocnic kapacitně nestačí na těžké armádní helikoptéry a dovoz zraněných na místo se tak neúměrně prodlouží. „Armáda ČR dostala úkol proti své vůli a snaží se ho pouze plnit. Kritizujeme však to, že rozhodnutí vlády rozbije dlouho budovaný systému malých vrtulníků, které mohou přistávat bezproblémově a mají i levnější provoz,“ upozornil hejtman Jiří Zimola.

Dalším bodem jednání byla dopravní problematika, a to konkrétně dálnice D3. Toto téma je jihočeskou prioritou s celorepublikovým i mezinárodním přesahem. Zmíněna byla problematika výkupu pozemků, diskuse se vedla i nad problematikou sjezdů z dálnice, protože aktuálně hrozí, že místo pěti sjezdů zbydou pouze dva.

Pracovnímu setkání se nevyhnulo ani téma školství a zdravotnictví. Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská upozornila, že nedostatečnému počtu středního zdravotního personálu neprospějí povinné maturity z matematiky. Budoucí zdravotní sestry ji k výkonu svého povolání nepotřebují a povinná maturita je od studia na středních zdravotnických školách odradí. Účastníci setkání se shodli na tom, že o této problematice informují ministryni školství a budou jednat o možné výjimce.

Posledním bodem byla diskuse nad otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. I zde se jihočeští poslanci, senátoři i hejtman Zimola shodli na jeho zachování a upozornili na nutnost opravy chátrajícího zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…